Nieuws

Gemeente Apeldoorn wil 100% hergebruik van groenafval en bouw- en sloopafval

Gemeente Apeldoorn wil 100% hergebruik van groenafval en bouw- en sloopafval

De gemeente Apeldoorn heeft met een consortium van 27 partijen een Europese subsidieaanvraag (Horizon 2020, stap 2) ingediend voor het Europese project Cityloops. Het doel van het project Cityloops is om groenafval en bouw- en sloopafval uit de openbare ruimte 100% te gaan hergebruiken. Bureau BUITEN heeft meegeschreven aan de aanvraag, procesondersteuning verzorgd en inhoudelijk advies gegeven over hergebruik van organisch afval en bouw- en sloopmaterialen.

Er ligt een grote uitdaging in het hergebruiken van groenafval en bouw- en sloopafval. Het Rijk heeft vijf transitieagenda’s opgesteld om de meest kansrijke en vervuilende ketens circulair te maken. Twee daarvan gaan over biomassa & voedsel en de bouw. Apeldoorn wil binnen het project Cityloops twee pilots starten die binnen deze twee transitieagenda’s passen. In dit bericht zoomen we in op de pilot over bouw- en sloopafval.

Bouw- en sloopafval direct hergebruiken

In de pilot voor het bouw- en sloopafval wordt vrijkomend materiaal bij de herinrichting van een straat direct hergebruikt. Er wordt al veel gerecycled in deze sector, maar dit is meestal een laagwaardige toepassing, zoals granulaat onder de weg. Doel van de pilot is om de materialen hoogwaardig te recyclen: bijvoorbeeld dat oud beton weer wordt hergebruikt in nieuw beton. Apeldoorn pakt dit niet alleen op. Er wordt samengewerkt met specialisten van Saxion Hogeschool en een innovatief bewonersparticipatietraject staat centraal.

Inhoudelijke kennis over duurzaamheid én subsidies

De adviseurs van Bureau BUITEN hebben de gemeente wegwijs gemaakt in het schrijven van de Europese Horizon 2020 aanvraag. Adriaan Hellemans van de gemeente Apeldoorn vertelt over de samenwerking:

“Bureau BUITEN heeft dit proces vakkundig opgepakt. Het multidisciplinaire team beschikt over zowel procesmatige (subsidieproces) als inhoudelijke (groen en bouw/sloopafval) kennis. Dat geeft ons als opdrachtgever het volle vertrouwen dat de bijdrage vanuit Apeldoorn op een hoog niveau is komen te liggen. Ook naar de andere partners toe is de communicatie, correspondentie en discussie over de materie goed verlopen. Bureau BUITEN heeft zich opgesteld als partner én dat is wellicht de crux van deze succesvolle samenwerking!”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over duurzaamheid of Europese subsidies neem contact op met Rutger van Raalten, e-mailadres rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht