Nieuws

Democratisering van erfgoed: Van tegenstellingen naar gedeelde belangen

Democratisering van erfgoed: Van tegenstellingen naar gedeelde belangen

Afgelopen donderdag was het zover: het 7e Nationaal Monumentencongres. Bureau BUITEN heeft samen met Stichting Monumenten Bezit, BOEi en de provincie Utrecht een deelsessie verzorgd over democratisering van monumentenzorg. Hoe kom je van tegenstellingen naar gedeelde belangen? Deze vraag stond centraal tijdens deze boeiende en interactieve sessie, waar de deelnemers zelf ook een actieve rol vervulden.

Bemoeienis van burgers

Directeur Arno Boon van BOEi opende de deelsessie met een interessant verhaal over de ivoren monumenten ‘toren’ die in de jaren ’80 bestond en de veranderende rol van de burger anno 2018. Vervolgens werden de bezoekers onder leiding van Marlo Reeders, directeur van Nederland Monumentenland geprikkeld met verschillende stellingen over onder andere de bemoeienis van burgers bij monumenten.

Verschillende petten

Vervolgens zijn er drie casussen toegelicht, waarna de deelnemers in drie groepen uiteen gingen om te brainstormen vanuit verschillende rollen. Deze rollen stonden op de verschillende petjes die aan het begin van de sessie zijn uitgedeeld.

De eerste casus van BOEi ging over de Clemenskerk in Hilversum en het proces om te komen tot een breed gedragen herbestemming, waarin alle partijen kunnen meebeslissen, wat recht doet aan meerstemmigheid en tegelijk de financiële belanghebbenden evenwichtig representeert. De vrienden van de Clemenskerk, de gemeente, een ondernemer en de eigenaar gingen met elkaar in gesprek.

Cultuurhistorische waarde beleefbaar maken

De tweede casus van Bureau BUITEN ging over vier naast elkaar gelegen forten (de lunetten) die aan de rand van Utrecht liggen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de lunetten levende en relevante plekken in de stad worden, die recht doen aan de cultuurhistorische waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? En hoe maken we die waarde beleefbaar voor een groot publiek. De erfgoedprofessional, de gemeente, de ondernemer en de scouting gingen met elkaar in gesprek.

De derde casus van Mark van den Bos van Stichting Monumenten Bezit ging over hoe je totaal verschillende doelgroepen verenigt in het kleine historisch centrum van Naarden-Vesting. Van een yogaschool, een buurtbewoner tot de gemeente en een monumentenliefhebber.

Humor en tegenstellingen

Aan het eind van de sessie kwamen alle deelnemers weer bijeen, waarna er een zeer interessante terugkoppeling plaatsvond. Sommige deelnemers namen hun rol als ondernemer, buurtbewoner, erfgoedspecialist of gemeente uiterst serieus, waardoor er grote tegenstellingen en hilariteit ontstonden.

Kortom een zeer interessante deelsessie met vele verschillende inzichten en humor. De doelstelling om erfgoed eens te bekijken vanuit een ander perfectief is tijdens deze deelsessie zeker behaald. Bekijk hieronder een korte video impressie.

Meer informatie?

Neem contact op met Esther van de Velden, e-mail esther.vandevelden@bureaubuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht