Nieuws

Europese subsidiemogelijkheden voor bodemsanering

Europese subsidiemogelijkheden voor bodemsanering

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij, wil graag Europees samenwerken om nieuwe bodemsaneringstechnieken te testen. Vervuiling in waterbodem en oevers staat de natuurfunctie van de waterloop vaak in de weg, maar sanering is vaak erg ingrijpend. Nieuwe, nature-based technieken kunnen hier een oplossing voor bieden. Bureau BUITEN heeft voor OVAM de mogelijkheden van verschillende Europese programma’s onderzocht in een subsidiescan en werkt nu twee aanvragen uit in de programma’s Interreg en LIFE.

Vervuiling van waterbodems, oevers en overstromingsgebieden is vaak het gevolg van industriële activiteit en is wijdverspreid in Europa. Voor het testen en demonstreren van nieuwe bodemsaneringstechnieken zoekt OVAM de samenwerking op met Europese partners met kennis van nieuwe technieken of een vergelijkbare problematiek. Gezamenlijk kunnen nature-based saneringstechnieken getest worden die minder impact hebben op de natuur dan traditionele saneringstechnieken, zoals afgravingen.  Daarnaast kan een nieuw afwegingsschema opgesteld worden, waarbij de saneringsdoelstellingen en instandhoudingsdoelstellingen zorgvuldig worden afgewogen.

Om OVAM met haar Europese projectideeën te ondersteunen hebben onze adviseurs een subsidiescan gemaakt met de verschillende mogelijkheden voor Europese projecten rond waterbodems, waarbij gekeken werd naar zowel stedelijk- als natuurgebied, verontreiniging, hergebruik sediment, en andere projectideeën. Interreg en LIFE kwamen het beste uit de bus.

Wilt u ook weten welke projectideeën binnen uw organisatie kansrijk zijn voor Europese subsidie?
Een subsidiescan of adviesgesprek van Bureau BUITEN geeft u goed inzicht. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Anneke van Mispelaar via anneke.vanmispelaar@bureaubuiten.nl of 030-2318945.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht