Nieuws

Europese subsidie voor hergebruik grondstoffen uit afvalwater

Europese subsidie voor hergebruik grondstoffen uit afvalwater

Waterschap Vallei en Veluwe wil graag een volgende stap zetten in het hergebruiken van grondstoffen uit afvalwater. Hergebruik biedt marktkansen voor het waterschap en past in de transitie naar een circulaire economie.

Bureau BUITEN ontwikkelde in opdracht van het waterschap het projectvoorstel Wider business Opportunities for Wastewater (WOW!). Begin maart kregen we het bericht dat dit voorstel, ingediend in het Europese Interreg NWE programma, is goedgekeurd! Daarmee kan het project met een totaal budget van circa 6,5 miljoen euro binnenkort van start.

De waarde van grondstoffen in afvalwater
Waterschap Vallei en Veluwe is initiatiefnemer en leadpartner van het Europese Interreg NWE project WOW!. Doel van het project is de waarde van grondstoffen in afvalwater beter op waarde te schatten en te benutten. De focus ligt daarbij op drie grondstoffen: cellulose,  lipiden en PHA-bioplastics. Deze stoffen kunnen in potentie worden hergebruikt voor waardevolle biobased producten, zoals actieve kool en diverse bioplastics.

De kern van het project bestaat uit:

  1. Het identificeren van de meest waardevolle waardeketens voor hergebruik;
  2. Het in enkele pilots aantonen van de technische haalbaarheid van innovatieve herwinnings- en upcyclingtechnieken;
  3. Het verlagen van beleidsbarrières voor onder meer hergebruik en transport van ‘afval’.

In het project zijn waterzuiveraars, kennispartijen en enkele gespecialiseerde bedrijven uit 6 landen bij elkaar gebracht en is er een coherente strategie en plan van aanpak opgesteld. Het totale projectbudget bedraagt 6,5 mln. euro, waarvan het Europese Interreg NWE programma 3,8 miljoen zal bijdragen. De goedkeuring van de Europese financieringsaanvraag is het startschot voor het project, dat zal lopen tot september 2021.

Meer informatie over dit project?
Neem contact op met onze adviseur Rutger van Raalten, via e-mailadres rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht