Nieuws

Europese subsidie nodig voor uw mobiliteitsproject?

Europese subsidie nodig voor uw mobiliteitsproject?

Tijdens de Europese mobiliteitsweek staat duurzaam en schoon vervoer centraal in alle steden en gemeenten in heel Europa. Wist u dat het mogelijk is om grote mobiliteitsprojecten in uw gemeente of regio te co-financieren met Europees geld? Een aantal programma’s die hiervoor mogelijkheden bieden zijn: Connecting Europe Facility, Interreg North-West Europe en Interreg North Sea Region. Tot het einde van het huidige EU-budget in 2020 zijn er nog verschillende subsidiemogelijkheden voor mobiliteitsprojecten.

Programma Interreg North-West Europe (NWE)

Voor een koolstofarme economie wil het programma Interreg NWE duurzaam en koolstofarm vervoer bevorderen en efficiënte oplossingen voor verkeersmanagement stimuleren. Projectideeën worden beoordeeld op de afname van uitstoot van broeikasgassen. In het partnerschap moeten partners uit ten minste drie landen opgenomen worden. De eerste stap van de volgende Interreg NWE-call sluit op 22 november 2018.

Voorbeeld project: Interreg NWE-project CleanMobilEnergy

Projecten rond duurzame mobiliteit passen goed binnen Interreg NWE, zoals het CleanMobilEnergy project van de gemeente Arnhem. Kern van dit project is het combineren van het opwekken van lokale duurzame energie en het laden van elektrische voertuigen, door middel van opslag en een energie-managementsysteem. Hiervoor werkt de gemeente Arnhem samen met Europese partners in o.a. Londen, Seraing, Ile de France en Luxemburg. Bureau BUITEN heeft de rol van strategisch adviseur vervuld en heeft het Europese projectvoorstel geschreven dat in september 2017 is gehonoreerd.

Programma Interreg North Sea Region (NSR)

Duurzaam transport en mobiliteit is ook één van de vier prioriteiten van Interreg NSR. Onder andere innovatieve mobiliteitsoplossingen om lange-afstandstransport over de weg te verminderen en duurzame transportoplossingen voor regionaal goederenvervoer en persoonsvervoer kunnen onder dit programma ingediend worden. Voor 12 oktober 2018 en 8 april 2019 kunnen projectideeën ingediend worden.

Programma Connecting Europe Facility (CEF)

De CEF werkt met jaarlijkse calls voor financiering voor mobiliteitsprojecten onder de pijler CEF Transport. Er kunnen projecten worden ingediend voor multimodale logistieke platforms, intelligente transportsystemen, veiligheid op de weg en nieuwe technologieën. Voor de call van 2018 is het niet meer mogelijk om projectideeën te laten toetsen. Echter, de verwachting is dat er in 2019 en 2020 opnieuw geld beschikbaar is voor nieuwe projectvoorstellen.

Voorbeeld project: CEF-aanvraag Via15-project Rijkswaterstaat

Ook projecten die een bijdrage leveren aan het Trans Europese Transportnetwerk kunnen financiering ontvangen via CEF Transport. Bureau BUITEN heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de subsidieaanvraag voor ViA15 (doortrekking A15 tot aan Zevenaar) verzorgd. Dankzij de toekenning wordt 50% (ca. 2,9 miljoen euro) van de planfase voor ViA15 door de EU vergoed. De Europese financiële ondersteuning is toegekend voor de voorbereidende studies en activiteiten voor de VIA-15 als “missing link” op de Europese Rhine-Alpine Corridor.

Meer informatie over Europese subsidies en projecten?

Wilt u meer weten over de Europese kansen voor mobiliteitsprojecten en wat wij kunnen betekenen voor uw Europese project? Bijvoorbeeld een subsidiescan of ondersteuning in het ontwikkelen van het projectidee, het schrijven van de aanvraag of het zoeken naar (internationale) partners? Neem dan contact op met Emma Klever van Bureau BUITEN, e-mail emma.klever@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht