Nieuws

Europese subsidiemogelijkheden in 2018

Europese subsidiemogelijkheden in 2018

Ook in 2018 zijn er zijn er diverse mogelijkheden om Europese subsidie te verkrijgen voor uw projectidee. Een aantal Europese programma’s gaat in 2018 voor het laatst open. Zaak dus om hier goed en snel op te anticiperen. Hieronder een aantal mogelijkheden.

Interreg North-West Europe (NWE)
Op 31 juli sluit de targeted call voor projecten rond hernieuwbare energie. Deze speciale call richt zich op het vergroten van de capaciteit in de productie van hernieuwbare energie, met een focus op demonstratieprojecten met een implementatiefase. Deze aanvraag is een één-staps-aanvraag. De reguliere call van Interreg NWE voor alle prioriteiten (innovation, low carbon en resource & materials efficiency) sluit eind oktober 2018.

Horizon 2020
Binnen de pilaar ‘maatschappelijke uitdagingen’ van Horizon 2020 zijn er verschillende calls rond steden en de stedelijke omgeving. Een selectie van komende calls:

Klik hier voor een volledige lijst met Horizon 2020 calls.

Urban Innovative Actions (UIA)
De vierde call van UIA wordt in oktober gepubliceerd tijdens de Europese week van regio’s en steden. De prioriteiten van de call zijn: Digital transition, Urban poverty, Sustainable use of land en Urban security. Uitgebreide beschrijvingen van de vier prioriteiten worden al in april gepubliceerd, zodat geïnteresseerden al kunnen aanvangen met de voorbereidingen op mogelijke indiening binnen de call. Elke stad mag slechts één aanvraag indienen per UIA call. Projecten onder UIA zijn gericht op het in de praktijk testen van experimentele concepten en innovatieve antwoorden op grootstedelijke uitdagingen, die bijdragen aan duurzame stedelijke ontwikkeling in de EU.

LIFE
Het LIFE-programma voor 2018 is recent hier gepubliceerd. In 2018 is de aanvraag voor traditionele projecten onder het milieuprogramma veranderd en opgedeeld in twee stappen. De concept note (van max. 10 pagina’s) moet mid-juni worden ingediend. Bij goedkeuring kan het volledige voorstel ingediend worden in januari 2019. Voor het klimaatprogramma is de procedure onveranderd, met de deadline voor de indiening van de volledige aanvraag in september 2018. De volledige calls worden in april hier gepubliceerd.

Interreg Europe
De vierde en laatste call van Interreg Europe staat open van 7 mei tot 22 juni. De prioriteiten blijven onveranderd: Research and Innovation; SME Competitiveness, Low-carbon Economy en Environment and Resource efficiency. Er komt wel een aangescherpte voorwaarde rond de betrokken landen, waarbij partners uit ten minste drie van de vier ‘windstreken’ vereist zijn. Daarnaast wordt fase 2 (monitoren van implementatie van de actieplannen ontwikkeld in fase 1) een vaste termijn van één jaar.

Europese programmaperiode van 2014 tot 2020
De Europese programmaperiode van 2014 tot 2020 loopt langzaam op zijn eind en sommige programma’s hebben dit jaar hun laatste call geopend of budgetten voor deelprioriteiten al uitgeput. Interreg Europe, Interreg 2 Zeeën en Interreg Vlaanderen-Nederland hebben momenteel allemaal hun laatste call lopen. De onderhandelingen over het Europese budget vanaf 2021 zijn al begonnen, maar zullen tot het eind onduidelijk blijven, niet in het minst vanwege Brexit. Mocht je nog met een goed Europees projectidee rondlopen, is het verstandig hier snel mee aan de slag te gaan!

Meer weten?
Naast de genoemde Europese programma’s zijn wij ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen andere Europese programma’s zoals het EFRO, Europe for Citizens en Creative Europe. Wilt u meer weten over deze programma’s, dan kunt u contact opnemen met Rutger van Raalten via rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl of 030-2318945.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht