Nieuws

Op werkbezoek bij de gemeente Rotterdam

Aantrekkelijke, levendige en natuurlijke rivieroevers in Rotterdam

Aantrekkelijke, levendige en natuurlijke rivieroevers in Rotterdam

Rotterdam wil haar rivieroevers aantrekkelijker, toegankelijker, natuurlijker en karakteristieker maken. In maart 2016 is het Programma Rivieroevers op hoofdlijnen vastgesteld. Het afgelopen jaar is gewerkt aan het concept Toekomstperspectief voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas. Afgelopen dinsdag, 20 februari 2018, is dit concept door het Rotterdamse college vrijgegeven voor consultatie.

Onze adviseurs Karin Blokzijl en Eefje van der Velden werken voor de gemeente Rotterdam en hebben een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van dit toekomstperspectief voor het binnenstedelijke deel van de Nieuwe Maas. Tijd dus voor ons als collega’s om eens een kijkje te gaan nemen en te horen wat het project precies inhoudt. We werden verwelkomd op de 35ste verdieping bij de gemeente Rotterdam in een vergaderruimte met prachtig uitzicht over de stad.

Toekomstperspectief van de Nieuwe Maas
Eefje van der Velden opende de middag, waarna Pieter van der Greef ons haarfijn vertelde over het toekomstperspectief van de Nieuwe Maas. ‘Bijna alle grote steden hebben een karakteristieke, herkenbare openbare ruimte. Als je er eenmaal geweest bent, weet je dat jaren later nog. In Rotterdam is dat de Nieuwe Maas. Maar daar moeten we wel nog wat voor doen, en daar gaat het toekomstperspectief over.’

Waar nu de meeste Rotterdammers wonen is er het minste groen. Er komen ook nog eens 50.000 nieuwe woningen bij tot 2040. Uit een enquête onder de Rotterdammers is gebleken dat Rotterdammers wel de rivier meer willen bezoeken, maar dan moet er meer te doen zijn, meer groen zijn, meer natuur en betere verbindingen langs en naar de rivier.

Stedelijk parklandschap
Het programma Rivieroevers wil hier verandering in brengen. De Nieuwe Maas als ruggengraat van het Rotterdamse vestigingsklimaat. Duurzaam, schoon, natuurlijk en milieubestending. Er zijn ideeën voor 4 stedelijke getijdenparken, zoals een stedelijk strand in de Rijnhaven en een 3e stadsbrug. Ook zijn er ideeën om het slib van de rivier beschikbaar te stellen aan de parken.

Het toekomstperspectief binnenstedelijke Nieuwe Maas is een uitnodiging aan partijen. Er is nog geen geld aan gekoppeld. Dat is aan het nieuwe college: op 21 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Maar het toekomstperspectief gaat door op de weg die in het programma Rivieroevers is ingeslagen: samen met verschillende partijen zijn deze ideeën tot stand gekomen. Er zijn workshops georganiseerd met het havenbedrijf, het Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, de Provincie en ondernemers. Voor de projecten uit het programma Rivieroevers is door deze open werkwijze en het koppelen van verschillende doelen veel geld beschikbaar gesteld door andere partijen.

Activiteiten voor de Nieuwe Maas
Eefje van der Velden heeft verteld over de activiteiten voor de Nieuwe Maas. In werksessies is bekeken wat we willen en waar, welke regelgeving is er en wat zouden we moeten aanpassen. Ook is de gemeente Amsterdam uitgenodigd om te vertellen hoe zij het hebben aangepakt. En we hebben gekeken waar de rek in de regelgeving ligt.

De uitgangspunten voor de activiteiten zijn:
• Een veilige rivier
• De rivier als transportsysteem
• Een bereikbare rivier
• Een attractieve rivier
• Een karakteristieke rivier

In bijna alle vaarsegmenten is sprake van groei, waardoor de rivier een steeds complexer puzzel is. Daarnaast zijn er tal van andere ideeën voor activiteiten, bijvoorbeeld een aantal waterhubs, drijvende parken, restaurantboten etc. De volgende stap is om deze ideeën concreet te gaan maken. Het was een zeer interessant werkbezoek en wij willen de gemeente Rotterdam dan ook hartelijk danken voor deze mogelijkheid.

Bekijk hieronder de mooie timelapse die onze collega Miles heeft gemaakt van het uitzicht.

 

Meer weten over dit project?
Neem dan contact op met Rutger van Raalten, e-mailadres rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht