Project

Innovatieve behoefteraming bedrijventerreinen regio Eindhoven

Innovatieve behoefteraming bedrijventerreinen regio Eindhoven

Bureau BUITEN gebruikt voor behoefteramingen een model, waarin de relatie werkgelegenheid en ruimtegebruik wordt berekend. Dat doen we dan op basis van regiospecifieke data, zodat er sprake is van maatwerk binnen de langetermijn scenario’s van het Centraal Planbureau.

Voor de regio Eindhoven hebben we een nieuwe module voor ons behoefteramingsmodel gebouwd, waarmee we de ruimtebehoefte berekenen op basis van de toegevoegde waarde en de ontwikkeling van de ruimteproductiviteit. Zo krijg je de productie per hectare bedrijventerrein.

Toptechnologie 
Het aangepaste model voor de regio Eindhoven houdt rekening met de sterke aanwezigheid van toptechnologiebedrijven (high tech systems & materials, automotive, lifetec & health). Ook ontlenen we de kaders aan de lange termijn scenario’s van het CPB en maken we gebruik van regiospecifieke data, die we hebben geijkt, zodat ze precies passen op de situatie van de regio Eindhoven.

Veranderingen op de vastgoedmarkt
Vanzelfsprekend houdt de raming rekening met trends en ontwikkelingen. Zo’n ontwikkeling is bijvoorbeeld de stijging van de ruimteproductiviteit, die in sommige delen van de hightech-industrie heel hoog is. Ook houden we rekening met veranderingen op de vastgoedmarkt, waarin we bijvoorbeeld zien dat kleinere dienstverleners minder naar bedrijventerreinen trekken dan in het verleden het geval was.

Brainport 2020
We hebben een basisscenario doorgerekend, en ook gekeken naar de ambities van de regio zoals die zijn vastgelegd in de strategie Brainport 2020. De conclusie van onze analyse is dat de regio haar ambitieuze groeistrategie ruimtelijk kan realiseren. De fasering waarmee de campuslocaties van de regio op de markt komen moet wel worden uitgespreid en er is veel minder behoefte aan gewone gemengde bedrijventerreinen. De regio verwerkt de uitkomsten van de behoefteraming nu in een vraag-aanbod-confrontatie.

Meer informatie?
Vul het contactformulier in of bel ons op 030-2318945.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht