Daniek Nijland

Daniek is adviseur bij onze organisatie. Graag stellen wij Daniek aan je voor.

Kan je iets vertellen over je achtergrond?

“Ik ben cultureel geografe en gespecialiseerd in toerisme, recreatie en erfgoed in relatie tot ruimtelijk-economische ontwikkeling. Na mijn studies Tourism aan Wageningen Universiteit en Cultural Geography aan de Rijksuniversiteit Groningen (beide cum laude) werkte ik als adviseur recreatie & ruimte bij Rho Adviseurs voor Leefruimte. Daar heb ik veel juridisch-planologische kennis opgedaan. Sinds 2017 werk ik bij Bureau BUITEN met veel enthousiasme aan onderzoek, visievorming en (beleids)advies op het gebied van toerisme en recreatie, ruimtelijke economie, erfgoed en combinaties daarvan. Daarnaast ben ik me aan het verdiepen in de Omgevingswet.”

Wat vind je belangrijk in jouw werk?

“Zowel in onderzoek, visievorming en beleid is het belangrijk om aandacht te hebben voor de specifieke context van een plek. En voor de wisselwerking tussen mens, economie en omgeving. Toerisme en recreatie staan immers niet op zichzelf, maar zijn wat we noemen een samengesteld product en onderdeel van een groter systeem. Dat systeem is op elke plek anders. Voor het ontwikkelen van een duurzame bestemming moet je daar integraal naar kijken. Bijvoorbeeld door de relatie te leggen met onderwerpen als landschap en erfgoed, leefbaarheid en bereikbaarheid.”

Waar krijg je energie van?

“Ik krijg er energie van als ons werk van toegevoegde waarde is voor onze opdrachtgevers. Voor de gemeente Dronten hebben we bijvoorbeeld een uitvoeringsagenda recreatie en toerisme opgesteld samen met een kerngroep van ondernemers. In het begin waren zij soms wat afwachtend, maar later werden zij erg enthousiast en zijn ze zelf actief verder gegaan met de acties uit de uitvoeringsagenda.”

Hoe is het om te werken bij Bureau BUITEN?

“Samenwerken is key bij Bureau BUITEN. Samen kom je verder dan alleen en onze expertise is een belangrijk onderdeel van ons product, dus je hebt er veel aan om met elkaar te sparren. Zo creëer je echt meerwaarde. De collegialiteit onderling is groot. Ook is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Er is veel mogelijk als je zelf het initiatief neemt.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

“Reizen is mijn grootste hobby, ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Ik houd van fotografie, zing bij een popkoor en zit op Italiaanse les. Het zal je dan ook niet verbazen dat Italië mijn favoriete vakantiebestemming is. Al moet ik zeggen dat er ook in Nederland nog steeds prachtige nieuwe plekken te ontdekken zijn.”

Erfgoed
Onafhankelijke adviezen bij subsidieaanvraag voor restauratie van monumenten

Advisering aanvragers Fonds Erfgoedparels