Nieuws

Duurzaamheidsbeleid vertalen naar de praktijk

Duurzaamheidsbeleid in de praktijk

Veel organisaties hebben duurzaamheidsbeleid, maar hoe zorg je ervoor dat dit beleid doordringt op alle plekken binnen de organisatie en dat uw medewerkers ermee gaan werken? Wij vragen dit aan Renske Zengers, adviseur op het gebied van duurzaamheid bij Bureau BUITEN.

“Het is een weerbarstig proces om alle interne en externe stakeholders in de actiestand te krijgen als het gaat om de uitvoering van duurzaamheidsbeleid. Dit komt doordat het lastig is het beleid door te vertalen naar specifieke maatregelen die toegepast kunnen worden in processen en projecten. Ook is het een uitdaging om nieuwe manieren van werken, zoals circulair inkopen te implementeren in de huidige organisatiestructuur.”

Concrete maatregelen

Om bestaand beleid te vertalen naar concrete projecten en processen is het verstandig om gebruik te maken van een procesregisseur. De procesregisseur gaat samen met de interne en externe stakeholders om de tafel om tot resultaten te komen.

Bij de gemeente Amsterdam werd het duurzaamheidsbeleid bijvoorbeeld niet meegenomen bij de projecten binnen de beheer en onderhoudscyclus in de openbare ruimte. Renske is samen met de ambtenaren de ambities uit het duurzaamheidsbeleid gaan vertalen naar concrete maatregelen voor de beheer en onderhoudscyclus opdrachten.

Het resultaat is dat bij alle opdrachten zoveel mogelijk wordt ingezet op elektrisch vervoer van en naar bouwplaatsen en een bouwplaats zonder CO2 uitstoot. Om dit te stimuleren zijn samen met inkoop gunningscriteria opgesteld. Er heeft een pilot plaatsgevonden waar de mogelijkheden zijn getest en gedemonstreerd.

Betrokkenheid

Belangrijk is dat alle experts van de relevante afdelingen worden betrokken, zodat zij zelf het hele traject doorlopen, kennis opdoen en ervaren wat de voordelen zijn.

Renske vertelt: “Het geeft enorm veel voldoening als je ziet dat mensen die niets met duurzaamheid hadden nu zelf op zoek gaan naar hoe zij lange termijn duurzaamheidsambities kunnen vertalen binnen hun werk”.

Duurzaamheidsbeleid vertalen naar concrete acties binnen uw organisatie?

Neem contact op met Bart Versteegh, e-mailadres bart.versteegh@bureaubuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Achter Sint Pieter 160
3512 HT, Utrecht