Energie, circulair en klimaat

We staan voor maatschappelijke uitdagingen die een groot effect hebben op onze leefomgeving. Denk aan het verduurzamen van onze energievoorziening, het stikstofvraagstuk, hittestress en waterproblematiek. De urgentie om ons in te zetten voor een duurzame leefomgeving, waarin er voldoende en geschikte ruimte is voor duurzame energie, klimaatadaptatie en een volledig circulaire economie, is groter dan ooit.

energie en duurzame omgeving

Werken aan een duurzame toekomst vraagt om visievorming en strategieën op de lange termijn en tegelijkertijd om concrete doelen en acties op de korte en middellange termijn. Wij stellen visies, strategieën en concrete actieplannen op en betrekken daarbij de omgeving en begeleiden het proces. We werken met onze opdrachtgevers samen aan de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie.

Energietransitie

Een belangrijk onderdeel van een duurzame leefomgeving is de energietransitie. Dat is geen eenvoudige opgave. Er moet een nieuw energiesysteem komen met energie uit hernieuwbare bronnen en er moet een balans zijn tussen energievraag en -aanbod. In veel regio’s en gemeenten wordt er volop aan de energietransitie gewerkt. Er zijn energiestrategieën, -visies en -programma’s vastgesteld. Het is  nu zaak om van planvorming naar uitvoering te gaan. Wij helpen met advies, onderzoek en het begeleiden van processen om de energietransitie te versnellen. Lees hierover meer op de kennispagina over de energietransitie.

Circulaire economie

Het kabinet heeft voor Nederland de ambitie vastgesteld om in 2050 volledig circulair te zijn en in 2030 50% minder primaire grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) te gebruiken. Gemeenten en regio’s zitten nu middenin deze transitie en wij ondersteunen met de praktische vertaling van de circulaire ambities.

Wij helpen gemeenten met het inspelen op de ruimtelijke economische betekenis van de circulaire economie. Zo doen we onderzoek en geven we advies op het gebied van de ruimtelijke effecten van de circulaire economie, circulaire economie op bedrijventerreinen en kantoorlocaties, werkgelegenheidseffecten van circulaire economie en subsidieadvies en projectmanagement van EU-projecten over circulaire economie. Lees hierover meer op de kennispagina over de circulaire economie.

Klimaatadaptatie

Als gevolg van klimaatverandering wordt ons land natter en warmer. Opgaven rondom waterveiligheid, wateroverlast, hitte en droogte worden daarom steeds urgenter. Om de schade en overlast hiervan zo veel mogelijk te beperken is het nodig om klimaatadaptieve maatregelen te nemen.

Wij pakken de volgende vraagstukken op:

  • Advies over vergroening, aanpak van hittestress en waterinfiltratie van de publieke ruimte.
  • Specifieke expertise over verduurzamen en klimaatadaptief maken van bedrijventerreinen.
  • Kennis over (EU)subsidiekansen liggen en hoe deze te verzilveren.
  • Procesbegeleiding en omgevingsmanagement bij complexe ruimtelijke vraagstukken.
  • We nemen de opgave water en bodem mee en laten dit sturend zijn in gebiedsontwikkeling.

De urgentie om ons in te zetten voor een duurzame leefomgeving is groter dan ooit.

Wat wij doen

  • Procesbegeleiding verduurzamen bedrijventerreinen
  • Duurzaamheidsscan bedrijventerreinen
  • Procesbegeleiding Regionale Energiestrategie (RES)
  • Strategie groene economie
  • Circulaire werklocaties
  • Strategie circulaire economie
  • Realisatie van energielandschappen
  • Procesmanagement energietransitie
  • Participatie en omgevingsmanagement
  • GIS-analyse

Meer informatie

Meer weten over wat wij kunnen betekenen? Of interesse in een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met Jos van Heest, e-mailadres jos.vanheest@bureaubuiten.nl of bel ons op 030-2318945.