Bart van Rijkom

Netcongestie is in Nederland een groot probleem en één van de belangrijkste remmende factoren van de energietransitie. In meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten is er een tekort aan transportcapaciteit en voor nog meer gemeenten bestaat het risico dat netcongestie de komende jaren gaat spelen. Bekijk hier de capaciteitskaart voor netcongestie per regio.
Samenwerking van bedrijven bij energieopwekking, opslag, conversie (omzetting naar andere vorm van energie) en gebruik kan ervoor zorgen dat energie efficiënter wordt gebruikt en dat vraag en aanbod van energie meer in balans komen.
Stagiair Gijs Vossenaar deed onderzoek naar de succes- en faalfactoren van collectieve energiesystemen (aangeduid met de term ‘energiehubs’) op bedrijventerreinen, onder begeleiding van senior adviseur Bart van Rijkom.
RVO gebruikt de volgende definitie van de energiehub:
“Een energiehub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie. Deze partijen stemmen energieopwek, -opslag, -conversie en -verbruik op elkaar af. Zij maken vaak afspraken over de samenwerking. Ook is er een juridische entiteit of natuurlijk persoon die de partijen vertegenwoordigt. Deze heeft een wettelijke status en handelt namens de samenwerkende groep.”
Uit het onderzoek blijkt dat de realisatie van energiehubs vooral organisatorisch en juridisch complex is, maar wel praktisch en technisch goed uitvoerbaar. De belangrijkste opbrengsten zijn:
Energiehubs kunnen een oplossing bieden voor netcongestie. Desalniettemin blijft uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet nodig om te kunnen voorzien in de energievraag van de toekomst.
Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Bart van Rijkom via bart.vanrijkom@bureaubuiten.nl