Nieuws

Bart aan de slag bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer: “Het is vliegen of stilstaan”

Bart aan de slag bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer: “Het is vliegen of stilstaan”

Onze adviseur Bart van Rijkom is drie dagen per week te vinden bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer waar hij samen met Maarten Kruger gedetacheerd is als adviseur Schipholzaken. Een complex dossier met veel verschillende belangen. Bart en Maarten zorgen er samen voor dat alles in goede banen wordt geleid.

De werkzaamheden lopen uiteen van bestuurders adviseren over verschillende Schipholzaken, zitting nemen in werkgroepen voor geluidshinderbeperking en het aanspreekpunt zijn voor bewoners. Ook hebben zij onlangs de werkbezoeken van Cora van Nieuwenhuizen, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, aan Aalsmeer en Amstelveen georganiseerd. De gemeenten Amstelveen en Aalsmeer zijn ambtelijk gefuseerd, maar hebben ieder nog een eigen gemeentebestuur. Bart vertegenwoordigt de belangen van beiden. Een uitdagende rol in een complex speelveld.

Snel schakelen, verschillende belangen

Bart vertelt: “In een korte tijd heb ik mijzelf wegwijs gemaakt in de inhoudelijke ontwikkelingen over het Schipholdossier, het politieke speelveld en de gemeentelijke organisatiestructuren. Bij Amstelveen/Aalsmeer werken ongeveer 1000 mensen, dus dat is in sommige gevallen een uitdaging. Daarnaast onderhoud ik de contacten met buurgemeenten, Schiphol, de Luchtverkeersleiding Nederland en met bewoners (vertegenwoordigers). Het is vliegen of stilstaan.”

Leerzaam

“Net zoals bij Bureau BUITEN werken we aan strategische vraagstukken met een ruimtelijke component, maar daarnaast telt bij de gemeente het politieke aspect ook. Ik heb in korte tijd veel geleerd over de luchtvaart en Schiphol in het bijzonder. Er speelt van alles rondom de belangrijkste luchthaven van Noordwest Europa. Het overzicht bewaren is soms een uitdaging. Mijn politiek-bestuurlijke sensitiviteit is de afgelopen periode sterk gegroeid. Het is prettig dat ik mijn collega Maarten Kruger kan gebruiken als vraagbaak. Hij was al eerder gedetacheerd bij de gemeenten op het Schipholdossier.

Ontwikkelingen Shiphol

De grens aan het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol is een veelbesproken onderwerp, zeker voor de omwonenden. In 2008 heeft Schiphol met alle betrokkenen een plafond van 500.000 vliegbewegingen tot 1 november 2020 afgesproken. Dit plafond is in 2018 al bereikt. Recent heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat aangegeven dat Schiphol na 2020 in kleine stapjes mag groeien, mits de overlast voor de omgeving afneemt. Wat dit precies inhoudt en hoe dat getoetst wordt, is de komende tijd onderwerp van gesprek en besluitvorming in Den Haag.

Capaciteit nodig?

Zoekt u ook tijdelijke vervanging of heeft u extra capaciteit nodig op beleidsthema’s zoals economie, ruimte, mobiliteit, duurzaamheid, recreatie en toerisme? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht