Nieuws

Daphne en Saskia over hun detachering bij gemeente Maasdriel

‘Processen duren langer, maar je kan daarna wel vliegend van start.’

Daphne en Saskia over hun detachering bij gemeente Maasdriel

Daphne van der Veer en Saskia Roos zijn gedetacheerd bij de gemeente Maasdriel als beleidsadviseurs toerisme en recreatie. Saskia werkt aan een nieuwe visie toerisme en recreatie voor de gemeente en Daphne coördineert de lopende activiteiten op het gebied van toerisme en recreatie. Werken bij de gemeente is veelzijdig en er zijn veel overleggen, daardoor duurt het vaak wat langer om van start te gaan. De zorgvuldigheid van alle processen zorgen er wel voor dat je daarna vliegend van start kunt.

Nieuwe visie

Saskia: ‘Samen met Daphne vervul ik de functie van beleidsadviseur toerisme en recreatie bij de gemeente Maasdriel. Waar Daphne met name aan de lopende zaken werkt ligt mijn focus op het opstellen van een nieuwe visie toerisme en recreatie voor de gemeente. Hiervoor heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de kansen voor toerisme en recreatie binnen de gemeente en werksessies met stakeholders en collega’s van andere beleidsvelden georganiseerd. We hopen dat de nieuwe visie toerisme en recreatie in het voorjaar wordt vastgesteld.

Veelzijdig

Daphne: ‘Ik richt me bij de gemeente op alle lopende zaken binnen het beleidsveld toerisme en recreatie. Dat is erg veelzijdig. Denk hierbij aan het bijwonen van de regionale toerisme overleggen, het contact onderhouden met de regionale en lokale marketingorganisaties over de uitvoering van hun plannen en het coördineren van de ontwikkeling van een nieuw klompenpad. Ook hou ik mij bezig met het afhandelen van facturen die binnen het budget van toerisme en recreatie vallen, ben ik bij de tweewekelijkse overleggen met de wethouder en onderhoud ik het contact met ondernemers en inwoners.

Op deze manier krijg ik  veel mee van wat er binnen de gemeente speelt op het gebied van toerisme en recreatie. Daarom lees ik daarnaast ook mee met de nieuwe visie en praat ik Saskia één keer in de zoveel tijd bij over belangrijke (nieuwe) ontwikkelingen. Daarnaast begeleid ik sinds juni vorig jaar een trainee van het traineeship starters in Gelderland.’

Zorgvuldigheid

Saskia: ‘Binnen gemeenten zijn er veel processen om rekening mee te houden, vaak gaat er best wat tijd overheen, voordat dingen afgestemd kunnen worden. Ik ben gewend om door te pakken, maar hier is soms iets meer geduld nodig. Normaliter werk ik vaak aan projecten voor gemeenten als opdrachtgever. Met mijn detachering kan ik nu een kijkje in de keuken nemen en zien hoe de verschillende lagen binnen een gemeente werken.’

Daphne: ‘De gemeente is een hiërarchische organisatie, met veel verschillende beleidsvelden. Hierdoor kost afstemming vaak veel tijd. Als beleidsadviseur moet je bijvoorbeeld altijd afstemmen met de wethouder en om in te zetten op integrale ontwikkeling heb je ook vaak collega’s nodig van andere beleidsvelden. De processen kunnen daarom soms langer duren. Daardoor heb je wel eens het gevoel dat je wat minder snel verder kunt dan gewenst (en gewend), maar de zorgvuldigheid in deze processen zorgen er daarna wel voor dat je vliegend van start kunt.

Leerzaam

Daphne: Ik zeg altijd bij Bureau BUITEN weten we van heel veel een klein beetje, maar bij de gemeente weet je van een klein beetje heel veel omdat je veel meer lokaal aan het werk bent. Als beleidsadviseur krijg je meer mee van wat er op een ander schaalniveau speelt en daardoor sta je directer in contact met inwoners en ondernemers. Dus ondanks dat het werk zich bij de gemeente ook afspeelt op het gebied van toerisme en recreatie, zijn de werkzaamheden toch echt wel anders. Dat maakt het leuk en leerzaam!

Daarnaast heb ik veel opgestoken over de gemeentelijke processen. Ik was wel bekend met begrippen als collegevoorstel, raadsvoorstel en budgetbeheerder, maar had daar vanuit mijn werk als adviseur bij Bureau BUITEN verder weinig mee van doen. Door mijn rol bij de gemeente krijg je deze processen veel concreter mee, en begrijp je beter hoe de verhoudingen liggen en heb je meer begrip voor waarom dingen soms lopen zoals ze lopen in ons advieswerk.

Advies voor de toekomst

Daphne: Ik adviseer de gemeente Maasdriel dat ze vooral zo door moeten gaan op het gebied van toerisme en recreatie. Er is veel enthousiasme en wilskracht op het gebied van toerisme, zowel bij de gemeente, als bij de inwoners en ondernemers. Het zou mooi zijn als dat vastgehouden en ook uitgedragen wordt naar buiten. Daarnaast hoop ik dat er veel van de acties die opgenomen worden in het uitvoeringsprogramma ook daadwerkelijk tot uitvoering gebracht worden, zodat het toeristisch-recreatief product van gemeente Maasdriel nóg sterker weggezet kan worden.’

Saskia: ‘Voor de gemeente Maasdriel hoop ik dat de toerisme en recreatie ambities de komende jaren waargemaakt worden, zodat in de toekomst meer mensen Maasdriel weten te vinden en gaan genieten van al het moois dat de gemeente te bieden heeft.’