Druk op betaalbare kantoren: tekort aan ruimte voor (startende) ondernemers dreigt
In steden is er niet alleen onvoldoende ruimte voor wonen, maar ook de ruimte voor werken staat onder druk. Mede door de situatie op de huidige woningmarkt komt de beschikbaarheid van werkruimten in steeds meer steden onder druk te staan. Met name het aanbod van betaalbare kantoren moet het ontgelden. Blijft er in de stad wel genoeg betaalbare kantoorruimte voor de economie van de toekomst?
De kantorenmarkt is sterk gedifferentieerd, met grote verschillen tussen ondernemers in huisvestingsvoorkeuren en betalingsbereidheid. Dit vraagt om een kwalitatief divers kantorenaanbod van (hoogwaardige) kantoren tegen reguliere kantorenprijzen tot een kantorenaanbod in lagere huurprijssegmenten. Deze betaalbare kantoren zijn essentieel voor doelgroepen die (vooralsnog) geen reguliere kantoorruimte willen of kunnen huren.
Vraag naar betaalbare kantoorruimte
Uit onderzoek van Bureau BUITEN blijk dat het aanbod van betaalbare kantoren cruciaal is voor providers van kleinschalige betaalbare kantoorconcepten. Deze providers richten zich met het aanbod, vaak voorzien van gemeenschappelijke voorzieningen, op de behoeften van onder meer start-ups en scale-ups. Deze ondernemers hebben specifieke kwalitatieve huisvestigingsvoorkeuren en een betalingsbereidheid waar de reguliere kantorenmarkt niet in voorziet.
Het aanbod van betaalbare kantoren staat echter onder druk en zal de komende jaren naar verwachting sterk teruglopen. Dit komt door drie belangrijke ontwikkelingen:
- Betaalbare kantoren worden uit de markt genomen. Het rendement op betaalbare kantoren is voor vastgoedeigenaren beperkt, waardoor transformatie tot woningen financieel aantrekkelijk is.
- Panden worden na een kwaliteitsimpuls duurder verhuurd, waardoor ze buiten het bereik van de doelgroep vallen.
- Door de hoge bouwkosten is het financieel vrijwel onmogelijk om nieuwe betaalbare kantoren te ontwikkelingen.
Tekort dreigt
Op termijn ontstaat hierdoor een onwenselijk tekort aan betaalbare kantoren. Doordat ondernemers niet gefaciliteerd kunnen worden blijft ondernemerschap uit. De werkgelegenheid die daaruit (op termijn) zou voorkomen wordt dan ook niet gerealiseerd. Het tekort aan passende huisvesting voor start-ups, scale-ups en maatschappelijke organisaties met een beperkte kapitaalkracht kan bovendien schadelijk zijn voor brede sociaaleconomische ambities, zoals de overgang naar een inclusieve en circulaire economie. Het waarborgen van voldoende betaalbare kantoorruimte is daarom niet alleen cruciaal voor deze organisaties, maar ook voor het behalen van maatschappelijke en economische doelstellingen.
Advies voor voldoende betaalbare kantoorruimte
- Terughoudend transformatiebeleid: Formuleer buitenplanse omgevingsplanwijzigingen met beleidsregels die waarborgen dat de behoefte aan betaalbare kantoren zorgvuldig wordt meegewogen.
- Beheersing van scheefhuren: Voer een zorgvuldige huurdersscreening uit en pas ingroeihuren toe om onevenredige huursituaties te voorkomen.
- Stimuleren van experimentele kantoorruimte: Realiseer betaalbare nieuwbouwkantoorruimte door middel van package deals, werkcoöperaties en gerichte lobbyactiviteiten richting het Rijk voor de mogelijkheid tot het opstellen van instructieregels.
Meer weten?
Neem contact op met Miles Copping, e-mailadres miles.copping@bureaubuiten.nl