Nieuws

EU-subsidiekansen in kaart met subsidiescan per thema

EU-subsidiekansen in kaart met subsidiescan per thema

Het eerste jaar van de nieuwe Europese programmaperiode 2021-2027 zit er op. Terwijl enkele programma’s zijn gestart en de eerste aanvragen zijn ingediend, zijn de andere programma’s nog druk bezig met de laatste voorbereidingen, voordat zij worden opengesteld voor subsidieaanvragen. Volop kansen dus voor nieuwe projecten! Ook onze opdrachtgevers staan al in de startblokken om met Europese projecten aan de slag te gaan en vroegen ons om subsidiekansen in beeld te brengen. In dit artikel leest u meer over een aantal subsidiescans die wij recent uitvoerden.

Thema klimaatverandering

De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder. Op verschillende niveaus worden plannen gemaakt en projecten opgezet om de fysieke omgeving zo goed mogelijk in te richten om enerzijds aan te passen aan klimaatverandering en anderzijds verdere klimaatverandering te voorkomen. Voor verschillende opdrachtgevers zochten wij uit welk Europese subsidiekansen er zijn voor projecten op het gebied van water- en bodembeheer. Deze thema’s staan hoog op de Europese agenda. Zo bieden o.a. LIFE en de verschillende Interreg-programma’s veel kansen voor innovatieve projecten op het gebied van klimaatadaptatie.

Thema erfgoed

Ook brachten wij voor een aantal opdrachtgevers de Europese subsidiekansen voor erfgoedprojecten in kaart. Op Europees niveau zijn er geen directe subsidies beschikbaar voor erfgoedherstel of onderhoud. Maar wat blijkt? Door een erfgoedopgave te koppelen Europese opgaven zoals klimaatadaptatie of biodiversiteit ontstaan er wel degelijk kansen voor Europese subsidie! Ook zijn er vanaf 2022 in enkele nieuwe Interreg-programma’s kansen voor projecten rond cultuur en duurzaam toerisme die aan erfgoed gekoppeld kunnen worden.

Kansen voor een muziekcentrum

In samenwerking met BECCA Europe werkten wij een roadmap uit voor een nieuw muziekcentrum in Groningen: welke EU-subsidiekansen liggen er voor een nieuw gebouw en voor de programmering in het muziekcentrum? En wat betekenen deze kansen voor de organisatie in termen van personele inzet, (co)financiering en netwerken. Er zijn mogelijkheden binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Creative Europe en de Interreg-programma’s uitgelicht.

EU-kansen in kaart, hoe nu verder?

Een subsidiescan geeft een duidelijk beeld van Europese financieringskansen voor projecten. Aanvullend of als onderdeel van onze scans geven wij verschillende masterclasses. Tijdens deze masterclasses leren deelnemers wat er komt kijken bij het ontwikkelen, indienen en uitvoeren van een Europees project en denken wij mee met projectideeën.

Meer informatie?

Bent u ook benieuwd naar subsidiekansen voor uw organisatie of wilt u weten hoe uw organisatie deze kansen kan verzilveren? Lees dan hier onze factsheets of neem contact op met Ilse van der Werf, e-mail ilse.vanderwerf@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht