nieuws

EU-subsidiekansen voor verduurzaming toerisme en recreatie

EU-subsidiekansen voor verduurzaming toerisme en recreatie

De sector toerisme en recreatie staat voor een grote verduurzamingsopgave. Hoe kan mobiliteit van en naar bestemmingen duurzaam worden georganiseerd? Welke mogelijkheden zijn er om bestaand en nieuw vastgoed te verduurzamen? Hoe kan inkoop van voedsel en afvalbeheer duurzamer?

Verduurzamingsprojecten zijn toekomstgericht en hebben een grote maatschappelijke meerwaarde, maar er is vaak veel geld nodig om de projecten te bekostigen. EU-subsidies kunnen de brandstof zijn om verduurzamingsprojecten te starten, te versnellen en op te schalen. In dit artikel lichten wij de kansen uit binnen de Interreg-programma’s North West Europe (NWE) en North Sea Region (NSR).

Kansrijke EU-programma’s voor verduurzaming

De Interreg-programma’s NWE en NSR bieden diverse mogelijkheden voor verduurzaming van toerisme en recreatie. Deze programma’s stimuleren transnationale samenwerking in innovatieve projecten die producten en ideeën kunnen testen, opschalen en uitrollen. Een groot voordeel ten opzichte van de eerdere Interreg-programma’s is dat nu vanuit alle regio’s in Nederland aan zowel Interreg NWE als Interreg NSR deelgenomen kan worden. De tabel toont de belangrijkste kenmerken van de programma’s. Voor de laatste informatie over de calls (oproepen voor projecten), kunt u contact met ons opnemen.

Type projecten en kenmerken

De typen projecten zijn divers en variëren van het opstellen en uitvoeren van strategieën en actieplannen, pilotacties om aanpakken en/of oplossingen op te schalen of uit te rollen tot bewustzijnsmakingsactiviteiten. Een combinatie vergroot de kans op succes. Goede projecten zijn resultaatgericht, concreet, zichtbaar en zijn gebouwd op commitment, urgentie en versnelling.

Ter inspiratie geven wij twee voorbeelden van projectideeën:

  • Duurzame mobiliteit: sinds ‘corona’ bezoeken veel stadsbewoners vaker de omliggende recreatiegebieden en groen. Veelal gebruiken zij hiervoor de auto. Dat kan duurzamer. Bijvoorbeeld door slimme e-bike deelsysteem te introduceren en vrijetijdsondernemers en hun gasten bewust te maken van duurzamere manieren van reizen van, naar en op hun bestemming.
  • Duurzame en regionale consumptie: gasten waarderen regionaal geproduceerde producten steeds meer; want daarmee krijgen zij letterlijk de smaak te pakken van hun eigen regio of vakantiebestemming. Maar hoe herken je de producten uit de streek? Hoe zorg je als producent dat jouw product bij de horeca onder de aandacht gebracht wordt, en hoe krijg je als horeca-ondernemer de producten op efficiënte wijze in de keuken? Producenten, groothandel, horeca en destinatiemarketing werken samen aan een soepele en efficiënte korte keten en effectieve promotie van streekproducten.

Nog niet de juiste match gevonden met uw projectidee? Wellicht dat andere EU-programma’s wel mogelijkheden voor uw organisatie bieden, zoals het programma Interreg Vlaanderen-Nederland of Horizon Europe. Uiteraard kunnen wij u ook bij deze programma’s ondersteunen.

Aan de slag

Wij beschikken over een breeds scala aan kennis en ervaring binnen zowel de vrijetijdseconomie als het EU-werkveld. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, zoals een subsidiescan of ondersteuning bij uw projectaanvraag of uitvoering. Op onze website vindt u een totaaloverzicht van alle EU-programma’s en actuele informatie. Bezoek www.bureaubuiten.nl/eu of neem contact op met onze adviseur Rutger van Raalten via 030-2318945 / rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht