Hanny Ras-Kluitenberg: “Het was een uitdaging om 16 gemeenten op één lijn te krijgen.”

De regio Zuid-Limburg is al sinds jaar en dag een populaire bestemming voor bezoekers uit binnen- en buitenland, en ook voor inwoners een geliefde recreatieomgeving. Om dat zo te houden wil de regio zich inzetten voor een duurzame ontwikkeling van toerisme en recreatie. Samen met 16 Limburgse gemeenten en de provincie is er een gezamenlijke visie vrijetijdseconomie ontwikkeld. Hanny Ras-Kluitenberg van de gemeente Sittard-Geleen vertelt over de samenwerking.

© foto Roger Dohmen

Duurzame ontwikkeling

Op basis van de bestuursafspraken regionale uitwerking POL Zuid-Limburg is in 16 Limburgse gemeenten en in overleg met de Provincie Limburg een gezamenlijke Visie Vrijetijdseconomie Zuid-Limburg ontwikkeld.

De visie vrijetijdseconomie Zuid-Limburg helpt de provincie en gemeenten om zich gezamenlijk in te zetten voor de duurzame ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Dit betekent dat toerisme en recreatie aansluiten bij de wensen van de bezoeker én de kwaliteiten van het Nationaal Landschap, met oog voor de juiste balans tussen lusten en lasten. Bureau BUITEN heeft de toeristische visie en ontwikkelstrategie opgesteld samen met Firestarter Organisatieadvies en Dona Stedenbouw. Hanny Ras-Kluitenberg was de projectleider en wij gingen met haar in gesprek over de samenwerking.

Complex proces

Hanny Ras-Kluitenberg vervulde de rol van verbinder met de ambtelijke organisatie met alle 16 gemeenten en de provincie. Zij schakelde onder andere met het bestuursoverleg ruimte en economie, de gemeenten, de provincie en het Nationaal Landschap.

“Het was een uitdaging om iedereen op één lijn te krijgen. Het was een kwestie van goede timing, de juiste dingen op het juiste moment aankaarten om iedereen mee te krijgen. Er speelden verschillende belangen en er lagen gevoeligheden. Het was een zeer complex proces maar het is gelukt, want nu staan alle 16 raden achter één visie.”

“Er zijn raadsinformatiebijeenkomsten, werksessies, stakeholdersbijeenkomsten en rondetafelgesprekken georganiseerd om de verschillende doelgroepen mee te nemen in de visie en het belang te onderstrepen en te onderbouwen met cijfers.”

Gezamenlijke weg

“Ik ben er trots op dat het is gelukt om één gezamenlijke weg te kiezen en ik hoop dat we die lijn kunnen voortzetten. Nu ligt er een document waar alles staat beschreven en waar je naar terug kunt grijpen. Dat we samen staan voor een visie waarin de kwaliteiten van Zuid-Limburg, waaronder het prachtige landschap, de kern vormen. Dat we een aantrekkelijke bestemming zijn voor jong en oud, voor bezoekers én inwoners.”

“De samenwerking met Bureau BUITEN verliep goed. Ik vergeet nooit dat in de eerste bijeenkomst Anneke van Mispelaar rechtop bleef staan, vol in het politieke geweld, door bij de inhoud te blijven. Dat vond ik erg krachtig. Er was vertrouwen en humor. Bovendien beschikken de adviseurs bij Bureau BUITEN over een hoog kennisniveau van toeristische ontwikkeling met onderbouwde cijfers. Ik wil ze dan ook hartelijk feliciteren met het 20-jarig jubileum en op naar 25 jaar.”

 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht