Duurzame ontwikkeling van erfgoed

De cultuurhistorische waarden van erfgoed benutten voor recreatie en toerisme of stedelijke ontwikkeling? Of de maatschappelijke betekenis van erfgoed versterken? Een monument een nieuwe functie geven of aan de slag met een concrete businesscase? Wij helpen u graag verder. We doen onderzoek en geven strategisch en praktisch advies.

Erfgoed

Bij erfgoed denken we vaak aan vroeger, maar erfgoed leeft als nooit tevoren. Sporen uit het verleden, zoals cultuurhistorische structuren en landschapselementen, bodemschatten, karakteristieke gebouwen en monumenten, gebruiken, verhalen en tradities zijn belangrijk voor de identiteit van een gemeente, regio of streek. Dit materieel en immaterieel erfgoed wordt doorgegeven aan volgende generaties en wordt zo verankerd in de samenleving. Maar wat we nu voor lief nemen, is mogelijk het erfgoed van de toekomst. En wie dat bepaalt? Dat doen we samen. Erfgoed heeft een intrinsieke en economische waarde, gebruikswaarde, belevingswaarde en identiteitswaarde.

Verbinding met de maatschappij

Door erfgoed te verbinden aan maatschappelijke of ruimtelijke opgaven kan het gebied zich verder ontwikkelen. Het verbindt mensen met elkaar en draagt bij aan de regionale economie. Andersom vraagt duurzame instandhouding van erfgoed vaak om flinke investeringen die niet altijd vanzelfsprekend gedragen worden. Samen met eigenaren, overheden en andere (gebieds)partijen zoeken we naar kansrijke ontwikkelingen (bijv. recreatie en toerisme) en economische dragers (verdienmodellen). Zo zorgen we samen voor duurzame instandhouding van monumenten en landschappen.

Kansen voor erfgoed

Op veel plekken zijn er kansen om erfgoed beter beleefbaar te maken of er een nieuwe functie aan te geven om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, waarmee het erfgoed in stand wordt gehouden. Onze erfgoedprofessionals adviseren hierover en stellen plannen op om dit te realiseren. Ook hebben wij ruime ervaring met het aanvragen van Europese subsidies voor erfgoedprojecten.

In onze erfgoedvisies, haalbaarheidsonderzoeken en businesscases worden bewoners, gemeenten, organisaties en andere stakeholders betrokken om erfgoed te koppelen aan bredere maatschappelijke doelen op het gebied van samenleving en cultuur, omgevingskwaliteit en economie en toerisme.

Wat wij doen

  • Erfgoedvisie en bijbehorend participatietraject
  • Haalbaarheidsonderzoek en businesscase
  • Onderzoek naar herbestemming, transformatie of herontwikkeling
  • Advies over benutten van erfgoed voor toerisme en recreatie
  • Beleidsevaluaties
  • Begeleiding bij subsidieaanvragen en advies bij het opzetten van subsidie-instrumenten
  • Procesbegeleiding bij (ruimtelijke) erfgoedontwikkeling (bijvoorbeeld Buitenplaatsen Intermediair Provincie Utrecht (met linkje?))
  • Regionale samenwerking
  • Detachering

Meer informatie

Meer weten over wat wij kunnen betekenen? Of interesse in een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met Desiree van der Heide, e-mailadres desiree.vanderheide@bureaubuiten.nl of bel ons op 030-2318945.