Joost Hagens: “Ik ben trots op ons team.”
We gaan terug in de tijd. Hoe is Bureau BUITEN 20 jaar geleden ontstaan en uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met meer dan 20 gedreven en enthousiaste adviseurs. Wij gingen in gesprek met Joost Hagens, de medeoprichter en één van de vier partners van Bureau BUITEN over hoe het allemaal is begonnen.
Het begin
“Ik werkte in die tijd bij een adviesbureau en ik vond dat er net iets te weinig aandacht was voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Ook wilde ik meer tijd besteden aan de projecten in plaats van de aansturing ervan als senior consultant. Mijn collega Hans van Engelenburg zei dat ik maar eens met zijn partner Janine Caalders moest gaan praten. Janine deed namelijk een promotieonderzoek aan de WUR (Wageningen University & Research) en deed daarnaast al wat adviesopdrachten. Zo gezegd, zo gedaan. Janine kwam bij ons thuis op de koffie op de Nicolaas Beetsstraat. Na het gesprek zei ik tegen mijn partner Chimène: “Nou ik denk niet dat dit wat gaat worden.”
Elkaar versterken
Een aantal gesprekken later concludeerden Joost en Janine dat ze elkaar juist konden versterken. Joost met zijn sterke ruimtelijk-economische focus en Janine met haar procesmatige en landschappelijke kracht. En zo is Bureau BUITEN voor Economie & Omgeving ontstaan. Op 1 september 2000 zijn zij samen begonnen op een klein kantoortje aan de Monseigneur van de Weteringstraat in Utrecht.
“Er was zelfs geen pantry en water voor de koffie en de thee haalden we bij het kraantje op het toilet, vertelt Joost lachend. Al snel kamen de eerste medewerkers in dienst. Nanda, Johan en Anneke van Mispelaar (sinds 2011 partner bij Bureau BUITEN).
Janine deed een opdracht voor de duurzaamheidsontwikkelingsverdragen voor duurzaam toerisme. Het ging om de verdragen tussen Nederland en Costa Rica, Benin en Bhutan over ontwikkelingssamenwerking, waarin wij samen met o.a. WUR duurzame toerisme projecten uitvoerden. Ik ging aan de slag met het projectmanagement voor het EU-project KONVER. De eerste grote opdracht die we binnenhaalden was voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. We mochten toen het programmamanagement doen voor het Europese VluchtelingenFonds.
Door een gelijkmatige groei zijn we in 2003 verhuisd naar de Vondellaan in Utrecht. Er was daar 1 lokaal met een mooie entresol die we zelf hebben opgeknapt, samen met familie en vrienden. Het zag er leuk uit. Een nadeel was dat alles in één ruimte was, dus dat beviel na een tijd niet zo goed meer. Ook was er ruimtegebrek. In 2005 kwam Sander Kooijman in dienst als partner en adviseur. Toen zijn we van een VOF naar een B.V. gegaan. In 2007 zijn we verhuisd naar Achter Sint Pieter.”
Trots
“Ik ben trots op de positie die we in de markt hebben verworven en dat we een zekere naamsbekendheid hebben opgebouwd binnen onze thema’s. Ook ben ik blij met het partnerteam, bestaande uit Anneke van Mispelaar, Sander Kooijman, Maarten Kruger en mijzelf. We hebben nooit een groot verschil van inzicht en we zijn het vaak snel met elkaar eens. Als we het niet eens zijn dan vinden we toch een gemeenschappelijke weg. Anneke en Maarten zijn vanuit hun adviseursrol partner geworden en we hebben een mooi team met verschillende mensen opgebouwd.
Wij werken bij Bureau BUITEN niet vanuit een klassiek model, want ook de partners zitten volop in de projecten als senior adviseurs. Voor onze opdrachtgevers betekent het dat ze naar verhouding veel senior capaciteit krijgen. En onze junior adviseurs hebben een goede doorgroeimogelijkheden. We stellen wel hoge eisen en we werken hard.”
Je hebt elkaar nodig
“Inhoudelijk ben ik bijvoorbeeld trots op de visie vrijetijdseconomie Zuid-Limburg waar we de 16 Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie op 1 lijn hebben gekregen voor een gezamenlijke visie voor een toekomstbestendige vrijetijdseconomie. Dit proces hebben we samen gedaan met Firestarter en Dona Stedebouw. We hebben een aantal samenwerkingspartners waar we goed mee samenwerken. In dit soort processen heb je elkaar nodig om tot een beter resultaat te komen.
Ook ben ik trots op onze procesmanagementprojecten onder andere in Voorne-Putten, waar we werken aan mobiliteitsvraagstukken en aan de RES (Regionale Energiestrategie). Dit zijn complexe projecten en die vereisen een scherp oog voor bestuurlijke verhoudingen en ingewikkelde processen.
Ook het project voor gemengde woon-werkgebieden in ZaanIJ in samenwerking met MUST en Urban Xchange is een noemenswaardig project. We hebben hier een ruimtelijk-economische verkenning gedaan en een toekomstbeeld voor 2040 geschetst. De ambitie is om binnenstedelijke bedrijventerreinen te laten verkleuren naar gemengde werk-woongebieden.”
Aandacht voor ruimte én omgeving
“Ik heb altijd een hekel als mensen zeggen dat vroeger alles beter was. Het goede van stedelijkheid is juist ook de verandering. Dat wonen, werken en recreëren hand in hand gaan met duurzame mobiliteit en de energietransitie. Gebieden kunnen van karakter veranderen en de ruimtelijke behoefte ook. Je kijkt altijd met een open oog of de huidige functie in de toekomst nog wel het beste is. Het is bijvoorbeeld leuker om op een gemengde plek te werken dan op een winderig bedrijventerrein aan de snelweg.
Dieptepunt
“In 2012 zijn twee zeer gewaardeerde jonge collega’s overleden. De impact op een klein en hecht team is dan enorm groot. Ook hebben we weleens financiële tegenwind gehad en heb ik mezelf laten coachen of ik wil blijven doen wat ik doe. Er kwam toen uit dat consultant het beste past, dus dat wil ik de komende 15 jaar dan ook blijven doen.”
Sterk, mooi en duurzaam
“De komende 15 jaar wil Bureau BUITEN groeien naar een team van 25 collega’s, verdeeld over de thema’s waarin we actief zijn. De meerwaarde van ons Bureau is dat we veel kennis opgebouwd hebben (al 20 jaar), structureel mensen opleiden, de synergie tussen onze thema’s (economie en werklocaties, mobiliteit, toerisme en recreatie, erfgoed, energie en duurzame omgeving en Europese projecten en programma’s) en dat we gezamenlijk onze schouders eronder zetten. Hiermee zijn we in staat goede inhoudelijke kwaliteit te leveren voor onze opdrachtgevers en werken we samen aan een sterke, mooie én duurzame omgeving.”