Project

Grondstoffen hergebruiken uit afvalwater

Grondstoffen hergebruiken uit afvalwater

Waterschap Vallei en Veluwe wil de volgende stap zetten in het hergebruiken van grondstoffen uit afvalwater. Hergebruik biedt marktkansen voor het waterschap en past in de transitie naar een circulaire economie. Voor zo’n groot project is Europese subsidie nodig.

Bureau BUITEN ontwikkelde in opdracht van het waterschap het projectvoorstel Wider business Opportunities for raw materials from Wastewater (WOW!) en heeft dit ingediend in het Europese Interreg NWE programma. Het project is goedgekeurd en heeft een budget van circa 6,5 miljoen euro.

De waarde van grondstoffen

Waterschap Vallei en Veluwe is initiatiefnemer en leadpartner van het Europese Interreg NWE project WOW!. Doel van het project is de waarde van grondstoffen in rioolwater onder de aandacht te brengen en te benutten door vraag een aanbod bij elkaar te brengen. De focus ligt daarbij op drie grondstoffen: cellulose,  lipiden en PHA-bioplastics. Deze stoffen kunnen in potentie worden hergebruikt voor waardevolle biobased producten, zoals actief kool, biobrandstof en diverse bioplastics.

De kern van het project bestaat uit:

  • Het vormen van waardeketens voor hergebruik van de drie grondstoffen.
  • Het in drie pilots aantonen van de technische haalbaarheid van innovatieve herwinnings- en upcyclingtechnieken.
  • Het verlagen van beleidsbarrières voor het vermarkten van biobased producten op basis van grondstoffen uit rioolwater.

In het project zijn waterzuiveraars, kennispartijen en enkele gespecialiseerde bedrijven uit 6 landen bij elkaar gebracht en is een coherente strategie en plan van aanpak opgesteld.

Prachtig projectvoorstel

Katrien Bijl, projectmanager bij Waterschap Vallei en Veluwe, vertelt over de samenwerking met Bureau BUITEN. “Wij zijn ontzettend trots dat het WOW! project is goedgekeurd. Dit hebben wij zeker te danken aan het betrokken projectteam van Bureau BUITEN. Dankzij hun expertise op het gebied van Europese projecten en de volharding bij het op tijd krijgen van input van alle projectpartners zijn we erin geslaagd om een prachtig projectvoorstel in te dienen.”

Europese Interreg NWE programma

Het totale projectbudget bedraagt 6,5 mln. euro, waarvan het Europese Interreg NWE programma 3,8 miljoen zal bijdragen. Het project zit nu in de opstartfase en loopt tot september 2021.

Meer informatie over dit project?

Neem contact op met Rutger van Raalten via e-mailadres rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl

 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht