Project

Inventarisatie ruimtelijke impact circulaire economie Zuid-Limburg

Inventarisatie ruimtelijke impact circulaire economie Zuid-Limburg

Bureau BUITEN heeft in opdracht van de Provincie Limburg een inventarisatie uitgevoerd naar de ruimtelijke impact van de transitie naar een circulaire economie in Zuid-Limburg, met bijzondere aandacht voor het Chemelot-cluster. De doelstelling van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de ruimtelijke consequenties van de circulaire economie en het identificeren van kansen, knelpunten en opgaven. Dit onderzoek ondersteunt de vraag of de circulaire economie een eigen themalijn moet worden binnen het NOVEX-ontwikkelperspectief Zuid-Limburg.

Het programma NOVEX geeft regie aan het leggen van de ruimtelijke puzzel in samenwerking met provincies, gemeenten en waterschappen. Het zorgt voor samenhang in het ruimtelijke beleid, verbindt de 22 nationale programma’s en het versnelt de uitvoering door te sturen op heldere voorwaarden en concrete uitvoeringsafspraken.

Circulaire transitie

Chemelot speelt een centrale rol in de transitie naar een circulaire economie in Zuid Limburg. Hier worden immers de chemische basiscomponenten van vele materialen en producten gemaakt. Chemelot heeft dan ook flinke ambities gericht op het besparen van energie in productieprocessen en het vervangen van fossiele grondstoffen door hernieuwbare stromen (zoals biomassa en gerecycled afval). Dit vraagt om specifieke ruimtelijke ingrepen, zoals:

  • Aanpassingen van de Chemelot site zelf, waaronder nieuwe fabrieken die circulaire (biobased) materialen kunnen produceren en verwerken.
  • Aanvullende duurzame energie infrastructuur rondom Chemelot, waaronder verzwaring van het elektriciteitsnetwerk, een waterstofnetwerk en een circulair (koel)watersysteem.
  • Satelliet locaties voor verwerking en opslag van grondstoffen binnen een straal van 60 km van Chemelot.
  • Uitbreiding van de logistieke infrastructuur, waaronder havencapaciteit, spoorverbindingen en wegen voor de aan- en afvoer van grondstoffen en producten.

Ruimte voor circulaire economie

De circulaire economie heeft naast de impact op Chemelot ook een bredere ruimtelijke impact in Zuid-Limburg, met een groeiende behoefte aan bouwhubs, circulaire faciliteiten voor de bouwsector en recycling- en productielocaties in de maakindustrie. Daarnaast zorgen toenemende secundaire grondstoffenstromen voor logistieke uitdagingen. Het opnemen van circulaire economie als themalijn in het NOVEX-perspectief biedt kansen voor strategische samenwerking tussen regio, provincie en Rijk, waardoor gezamenlijke aanpak van ruimtelijke opgaven mogelijk wordt gemaakt.

Meer weten?

Wil u meer weten over de ruimtelijke impact van de circulaire economie in uw gemeente of specifiek op een bedrijventerrein? Neem dan contact op met Jos van Heest, e-mailadres jos.vanheest@bureaubuiten.nl