Project

Succesvolle LIFE-subsidieaanvraag voor duurzame kunstgrasvelden

Succesvolle LIFE-subsidieaanvraag voor duurzame kunstgrasvelden

In de gemeente Amsterdam wordt veel gesport op kunstgrasvelden. Deze velden zijn in vergelijking tot natuurgrasvelden helaas een stuk minder duurzaam. De kunstgrasvelden zijn wel noodzakelijk om jaarlijks voldoende capaciteit aan sportvelden te kunnen aanbieden, in een stedelijke omgeving waar de ruimte schaars is. De bespeelbaarheid van een natuurgrasveld is met 400 uur per jaar een stuk lager dan de bespeelbaarheid van een kunstgrasveld (ca. 1000 uur per jaar). De huidige standaard kunstgrasvelden kunnen wel een stuk duurzamer worden, daarom wil de gemeente Amsterdam een verbeterd aanbestedingsbeleid gericht op duurzame kunstgrassportvelden. Bureau BUITEN heeft hiervoor een LIFE-subsidieaanvraag begeleid onder de naam ‘LIFE GREEN PITCHES’.

Duurzaam aanbestedingsproces

Het LIFE GREEN PITCHES-project zet in op het ontwikkelen en opschalen van een groene openbare aanbestedingsmethode. In de huidige aanbestedingsprocedures wordt vooral ingezet op prijs en kwaliteit. Duurzame alternatieven kunnen hierdoor vaak niet concurreren met de op grote schaal geproduceerde niet duurzame standaard kunstgrasvelden. Wanneer er duurzaamheidscriteria worden meegenomen in het aanbestedingsproces kan dit veranderen. Gedurende het project worden er daarom testvelden aangelegd om te bepalen welke duurzaamheidsmaatregelen succesvol toegepast kunnen worden in kunstgrasvelden. Hierbij kan gedacht worden aan; het opvangen van regenwater, het benutten van sportvelden voor warmteopwekking en/of elektriciteitsopwekking, de inzet van circulaire grondstoffen etc. Aan de hand van de uitkomsten wordt vervolgens een duurzaam aanbestedingsbeleid vormgegeven.

Penvoerder en procesbegeleiding

Bureau BUITEN heeft tijdens het schrijven van de aanvraag de rol van penvoeder op zich genomen. Ook hebben wij de procesbegeleiding gedaan en waren wij o.a. verantwoordelijk voor het contact met de verschillende partners (Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlem en PIANOo), de afstemming met het nationale contactpoint van LIFE bij de RVO, het bewaken van de planning, het ophalen van de budgetten en de uiteindelijke indiening in de online systemen van de Europese Unie.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit project en/of over Europese subsidie kansen neem dan contact op met Ruben Schepens via Ruben.Schepens@BureauBuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht