Nanne van der Struijs

De gemeente Waalwijk werkt aan een strategische visie en een omgevingsvisie. Om deze visies te voeden met actuele economische inzichten, hebben zij Bureau BUITEN gevraagd om het lokaal economisch ecosysteem opnieuw in beeld te brengen. Centrale vragen waren: wat zijn de sterke sectoren in Waalwijk, waar liggen de knelpunten, en hoe spelen brede welvaart en grote transities hierin een rol?
Bureau BUITEN bracht het lokaal economisch ecosysteem in beeld door data-analyse te combineren met een interactief participatieproces. Zo gingen we zowel ambtelijk als bestuurlijk in gesprek met de gemeente én met ondernemers: via een inspiratietour langs lokale bedrijven, interactieve werksessies op aansprekende locaties en een enquête onder het bedrijfsleven.
De opbrengsten uit deze gesprekken en analyses zijn vertaald naar een toekomstgericht verhaal, uitgewerkt in een interactieve ArcGIS StoryMap. Deze digitale omgeving combineert kaarten, analyses en signalen vanuit de gemeente en het lokale bedrijfsleven in een toegankelijke visuele vorm. Zo krijgt de gemeente concrete handvatten om beleid op te stellen dat aansluit bij de lokale economie en bijdraagt aan de brede welvaart in Waalwijk.
De gemeente beschikt nu over een digitale, interactieve StoryMap die inzicht biedt in de economische structuur van Waalwijk, inclusief sterke sectoren, uitdagingen en kansen. De combinatie van data, kaartmateriaal en input uit het lokale bedrijfsleven vormt een solide basis voor toekomstgericht beleid. Bekijk hier de interactieve StoryMap.
De belangrijkste inzichten zijn gebundeld in een position paper, waarin strategische keuzes worden geduid en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het vervolg. Dit document helpt de gemeente bij het maken van onderbouwde keuzes op weg naar een inclusieve en toekomstbestendige economie.
Wij kijken terug op een inspirerend traject en een prettige samenwerking met de gemeente en betrokken ondernemers. Mooi om samen te bouwen aan de toekomst van een gemeente die economische ontwikkeling benadert vanuit het perspectief van brede welvaart.
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Nanne van der Struijs, e-mailadres nanne.vanderstruijs@bureaubuiten.nl
De gemeente De Ronde Venen wil op het gebied van recreatie en toerisme een goede balans tussen economie, ecologie, bereikbaarheid en leefbaarheid bereiken. Het is belangrijk dat recreatie en toerisme daar op een positieve manier aan bijdragen en dat de gemeente voor zowel inwoners als bezoekers het hele jaar rond aantrekkelijk is. Om deze ambities te realiseren heeft Bureau BUITEN een nieuwe visie recreatie en toerisme voor de periode 2025-2035 opgesteld.
Om naar de toekomst te kijken is het belangrijk te weten wat het vertrekpunt is. Daarom brachten we als eerste de huidige situatie rondom recreatie en toerisme in De Ronde Venen in beeld. We brachten onder andere het maatschappelijke en economische belang van de sector in kaart en analyseerden relevante onderzoeken en beleidsdocumenten. De stakeholders hebben via een online bewonersenquête, (groeps)gesprekken en een dialoog met de raad hun inbreng gegeven. Aanvullend hebben we een doelgroepenanalyse uitgevoerd en de trends en ontwikkelingen in kaart gebracht. Dit alles resulteerde in een notitie, met als samenvattend overzicht de SWOT-analyse.
Deze notitie diende als vertrekpunt voor de ambities en doelen voor de komende jaren. De ambities en koers zijn bepaald met diverse stakeholders uit de vrijetijdssector en beleidsmedewerkers binnen de gemeente. Dit resulteerde in de volgende vier ambities:
Bij de opening van het toeristische seizoen heeft de gemeente de visie met de actielijnen gepresenteerd aan de stakeholders in de vrijetijdsector. De opening werd gecombineerd met kennisuitwisseling en een moment om te netwerken. Bureau BUITEN organiseerde een interactieve workshop over de Leefstijlvinder en bijbehorende leefstijlen. Tijdens deze workshop gingen we na een korte presentatie met elkaar in gesprek over welke deelgebieden binnen gemeente De Ronde Venen voor welke leefstijlen aantrekkelijk zijn. De deelnemers bepaalden daarnaast individueel aan de hand van een Leefstijlvinder hand-out, voor welke doelgroepen hun aanbod aantrekkelijk is. Vervolgens gingen ze in groepjes aan de slag om arrangementen te ontwikkelen in lijn met de nieuwe visie en de keuzes rondom kansrijke doelgroepen.
Begin 2025 heeft de gemeenteraad de Visie Recreatie en Toerisme 2025-2035 vastgesteld. De komende jaren kan de gemeente aan de hand van deze visie, samen met ondernemers en andere belangrijke stakeholders aan de slag!
Wilt u meer weten over deze visie? Of wilt u weten wat wij voor uw provincie, gemeente of regio kunnen betekenen op het gebied van recreatie en toerisme? Neem dan contact op met Romy Beudeker-Beemsterboer via romy.beemsterboer@bureaubuiten.nl.
’t Zoet, een van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingslocaties van Nederland, ligt vlakbij de binnenstad van Breda en is uitstekend bereikbaar via het HSL-netwerk. Het gebied heeft een rijke geschiedenis als suikerproductielocatie en biedt kansen om een unieke bijdrage te leveren aan zowel de stad als de regio. De transformatie van het voormalige terrein van de CSM Suikerfabriek zal de komende jaren veranderen in een nieuwe hoogstedelijke, gemengde stadswijk met een substantiële bijdrage aan de woningbouwopgave.
In opdracht van de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant heeft Bureau BUITEN, in samenwerking met samenwerkingspartner Urhahn, een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van ’t Zoet: de programmering van het gebied. Centraal in dit proces staat de vraag welke doelgroepen het gebied zal bedienen en hoe hun behoeften optimaal kunnen worden geïntegreerd met de ambities van de stad en de regio.
In het programmeringsplan staat de creatie van een dynamische, diverse wijk waar jong en oud, bedrijven, onderwijs en bewoners samenkomen, met een sterke focus op zowel economische groei als maatschappelijke meerwaarde centraal.
Vijf principes geven daarbij de komende decennia richting aan de ontwikkeling van ’t Zoet. Het gaat om:
Bron illustratie: Urhahn
’t Zoet grenst aan diverse gebieden die momenteel in ontwikkeling zijn. Ook elders in Breda vinden belangrijke gebiedsontwikkelingen plaats. Voor werken geldt dat enkele gebieden in Breda nu al een cruciale rol spelen binnen het TT&C-cluster, met vaak plannen voor verdere uitbreiding van werkfuncties en voorzieningen. De economische rol van ’t Zoet is complementair aan andere ontwikkelingen binnen het Bredase innovatiedistrict. Dankzij een scherpe doelgroepgerichte profilering en de functie als stedelijke ‘proeftuin’ versterkt ’t Zoet deze ontwikkelingen. Ook op regionaal niveau speelt ’t Zoet een belangrijke economische rol. Het stimuleert innovatie en groei binnen het sterke regionale plantbased-cluster, positioneert het gamingcluster (inter)nationaal, en bevordert interactie met het brede publiek voor beide clusters.
Bron illustratie: Urhahn
Het woonprogramma van ’t Zoet sluit, net als veel andere binnenstedelijke locaties, aan bij de groeiende vraag naar woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Maar het biedt meer dan dat. ’t Zoet onderscheidt zich door een compact en gemengd woonmilieu met een rijke diversiteit aan woontypologieën, geschikt voor doelgroepen uit alle levensfasen. Het biedt een mate van hoogstedelijkheid die uniek is voor Breda.
Neem contact op met Wouter Maat, e-mailadres wouter.maat@bureaubuiten.nl
Het Utrechtse provinciale beleid voor recreatie en toerisme is vastgelegd in de Omgevingsvisie en uitgewerkt in het Omgevingswetprogramma Recreatie en Toerisme 2022-2025. Om in de aanloop naar een nieuw Omgevingswetprogramma te leren van het huidige programma, heeft Bureau BUITEN in opdracht van provincie Utrecht een tussenevaluatie uitgevoerd.
In het kader van de evaluatie is allereerst het omgevingswetprogramma geanalyseerd, samen met andere relevante (beleids)documenten om inzicht te krijgen in de context en het programma zelf. In aanvulling daarop zijn interviews gevoerd met verschillende beleidsmedewerkers van de provincie Utrecht (de interne interviews) en met lokale, regionale en landelijke externe organisaties, waaronder gemeenten, terreinbeherende organisaties, recreatieschappen en marketingorganisaties (de externe interviews).
De analyse en interviews resulteerde in de volgende conclusies:
De conclusies hebben geleid tot de volgende aanbevelingen:
De volledige evaluatie kunt u terug vinden op de website van de Provinciale Staten van Utrecht.
Wilt u meer weten over deze evaluatie voor Provincie Utrecht? Of wilt u weten wat wij voor uw provincie, gemeente of regio kunnen betekenen op het gebied van recreatie en toerisme? Neem dan contact op met Anneke van Mispelaar via anneke.vanmispelaar@bureaubuiten.nl.
Overijssel kent een indrukwekkend platteland. Meer dan 500.000 bewoners en bijna even zoveel gasten vinden er een prachtige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Het platteland is in beweging en de vrijetijdssector biedt hierin veel kansen. Hoe kan de sector nog meer bijdragen aan een vitaal, leefbaar en sterk landelijk gebied?
Bureau BUITEN bracht deze kansen en ontwikkelingen in kaart met een ruimtescan en een interactieve storymap op basis van verschillende werksessies met een groot aantal stakeholders, zoals gemeenten, de provincie en natuurorganisaties.
Jesse Zwiers, beleidsadviseur Regionale Economie bij de provincie Overijssel is blij met het resultaat: ‘De druk op de ruimte is, zoals in heel Nederland, ook in Overijssel groot. We zetten in op een provincie waar het prettig wonen, werken en recreëren is. De ruimtescan geeft waardevolle inzichten in de ruimtelijke dimensie van recreatie en toerisme. Deze inzichten nemen we mee in onze provinciale omgevingsvisie, gebiedsprocessen en andere ruimtelijke ontwikkelingen in het stedelijk- en landelijk gebied. De komende jaren willen we actief samen met medeoverheden, natuurorganisaties, terrein beherende organisaties en ondernemers verder invulling geven aan deze agenda’.
Het aantal inwoners van Overijssel blijft de komende jaren groeien. Dit brengt ook een behoefte aan recreatief uitloopgebied met zich mee. Aan de hand van een model bracht Bureau BUITEN de kwantitatieve behoefte en het aanbod recreatiemogelijkheden in kaart. In de steden in de gemeenten Zwolle, Kampen, Almelo, Borne, Hengelo en Zwartewaterland berekenden wij een tekort aan recreatiemogelijkheden.
Het aantal overnachtingen van toeristen zal naar verwachting groeien met circa 1 miljoen tot 2030. Dit is een groei van 12% tussen 2022 en 2030. De mate waarin de groei van het aantal overnachtingen samengaat met een groei in de ruimtebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de bezettingsgraad, en de ruimte die per accommodatie of slaapplaats nodig is. Wanneer de ruimtebehoefte per overnachting gelijk blijft, nemen we voor nu aan dat de totale ruimtevraag voor overnachten met 12% toeneemt. Voor Overijssel betekent dit een additionele ruimtevraag van circa 275 ha aan vakantieparken en campings. De groei van toerisme en recreatie illustreert de noodzaak om de gastvrijheidssector onderdeel te maken van gebiedsprocessen en ruimtelijke ontwikkelingen in stedelijk gebied, stadsrandzones en het landelijk gebied.
Om recreatie en toerisme onderdeel te maken van gebiedsprocessen, en daaraan waarde toe te voegen, stelden wij zes ontwikkelprincipes op:
Bij het verder uitwerken en ontwikkelen van de vrijetijdssector in Overijssel is het van belang dat de gastvrijheidssector betrokken wordt bij gebiedsprocessen in het stedelijk gebied, stadsrandzones en het landelijk gebied. Alleen dan kunnen toerisme en recreatie echt bijdragen aan brede welvaart in het landelijk gebied en kunnen de toeristisch-recreatieve opgaven effectief opgepakt worden.
De storymap is bedoeld voor (beleids)medewerkers, uitvoerders, ondernemers en anderen die betrokken zijn bij gebiedsprocessen in het landelijk gebied.
Neem contact op met Miles Copping, miles.copping@bureaubuiten.nl
In het groene landschap van Noord-Brabant ligt een verborgen stukje geschiedenis: de Langstraatspoorlijn, beter bekend als de ‘Halvezolenlijn’. Deze oude spoorlijn verbond ooit Lage Zwaluwe met Den Bosch en speelde een belangrijke rol in de schoenenindustrie door halffabricaten te vervoeren – dit is een van de redenen waar de bijnaam vandaan komt.
Hoewel de lijn sinds 1950 niet meer in gebruik is, laat ze nog altijd haar sporen na in het Brabantse landschap. In Geertruidenberg vinden we bijvoorbeeld een unieke draaibrug. Dit is namelijk nog de enige bestaande draaibare spoorbrug in originele staat in Nederland. Ook in natuurgebied de Moerputten kan de historie ervaren worden, waar wandelaars over een oude spoorbrug kunnen lopen en genieten van de omgeving. Langs de oude spoorlijn zie je daarnaast nog steeds het spoortalud, en verspreid over het traject zijn verschillende stationsgebouwen en spoorwachterswoningen te vinden.
De gemeente Geertruidenberg wil de oude Langstraatspoorlijn nieuw leven inblazen en haar cultuurhistorische waarde toegankelijk maken voor toekomstige generaties. Het plan om de ‘Halvezolenlijn’ weer zichtbaar en beleefbaar te maken, brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Bureau BUITEN onderzocht hoe deze ambities gerealiseerd kunnen worden en welke obstakels overwonnen moeten worden langs het historische tracé. Zo liggen er nu snelwegen en staan er huizen waar vroeger het tracé liep. Tegelijkertijd bieden juist deze aangrenzende dorpen en landschappen volop mogelijkheden om het verhaal van de spoorlijn opnieuw te vertellen. Denk aan een wandelroute langs het oorspronkelijke spoortracé of een fietsroute met sfeervolle pauzepunten op oude stationslocaties. Ook de historische draaibrug in Geertruidenberg kan worden gerestaureerd en uitgerust met informatieborden, waardoor bezoekers de geschiedenis van dichtbij kunnen ervaren.
Alle ideeën en kansen voor de herinrichting van de Halvezolenlijn zijn verkend met verschillende partijen, zowel de verschillende gemeenten waar het tracé doorheen loopt als met lokale heemkundekringen en historische stichtingen. Met de integrale blik van verschillende disciplines, zoals erfgoed, infrastructuur, kunst en toerisme, is dit samengebracht in beeldende kansenkaarten en een adviesrapportage. Hierin worden niet alleen de mogelijkheden voor het levend maken van deze route gepresenteerd, maar ook concrete oplossingen voor de uitdagingen langs het tracé. Daarnaast biedt de rapportage een overzicht van mogelijke financieringsbronnen om het project te realiseren.
Met deze uitwerking kan de gemeente Geertruidenberg de komende jaren aan de slag om de Halvezolenlijn weer zichtbaar en beleefbaar te maken. Zo krijgt het Brabantse industriële erfgoed een nieuwe toekomst, toegankelijk voor bewoners en bezoekers in de hele regio.
Neem contact op met Jaimy van Dijk, e-mailadres jaimy.vandijk@bureaubuiten.nl
Alleen, met je kinderen of je geliefde een dagje erop uit, olifanten kijken, in de achtbaan of wegdromen voor een mooi schilderij. In Nederland trekken attractieparken, dierentuinen, musea en natuurparken jaarlijks miljoenen bezoekers. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bestuderen AT Osborne, Platform 31, VINU en Bureau BUITEN de mogelijkheden om de mobiliteit naar en van deze attracties te verduurzamen.
Duurzaamheid krijgt ook bij Nederlandse attracties volop aandacht. Daarbij gaat het vooral om de verduurzaming in het aanbod van hun producten en diensten. Denk aan het gebruik van zonnepanelen, circulaire afvalscheiding, duurzame merchandise of het aanbieden van vegan maaltijden. Deze maatregelen vinden vooral plaats binnen de muren of hekken van de attractie. Voor de verduurzaming van de mobiliteit van en naar de attractie zijn zij grotendeels afhankelijk van andere partijen.
Musea in grote steden zijn over het algemeen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In combinatie met de vaak hoge parkeerkosten in de stad kiezen bezoekers er daarom meestal voor om via het OV te reizen. Maar voor pretparken, dierentuinen of natuurparken die wat landelijker gelegen zijn, ligt dat vaak anders. Zij zijn voor het OV vaak aangewezen op een goede busverbinding die naadloos aansluit op het treinverkeer. Kortom, onderzoek naar de mogelijkheden om het reisgedrag van bezoekers te vergroenen is van groot belang.
Adviseur Kirsten Teulen van AT Osborne laat weten. “Ook wij geloven dat een duurzame reis over een paar jaar doodnormaal is en onderdeel uitmaakt van een dagje uit. Zo’n duurzame reis moet dan de beste optie voor de bezoeker zijn, omdat het snel, simpel en soepel loopt. Hoe we dat met z’n allen kunnen bereiken, gaan we met het consortium en alle betrokken partijen bestuderen.’
Kirsten: ‘In onze aanpak kijken we heel bewust naar de context: wat voor type dagattracties en bezoekers zijn er? Uit welke regio’s komen de bezoekers en waar liggen de bestemmingen? Gaat het om gebieden waar mensen in sterke mate op een auto zijn aangewezen, of zijn er juist betrouwbare, snelle opties via het openbaar vervoer. Om mogelijke kansen straks te kunnen opschalen, is het aanjagen van netwerken, het verbreden van kennis en het zorgen voor commitment van alle partijen enorm belangrijk. Want alleen langs die weg kun je met elkaar een echte transitie in gang zetten.’
Meer weten over ons onderzoek? Neem dan contact op met Rutger van Raalten, rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl.
Bron: AT Osborne
De gemeente Geertruidenberg heeft vier bedrijventerreinen, waarvan Dombosch het grootste en het meest bekend is, gelegen langs de A27. Daarnaast zijn er ook drie kleinere terreinen in de gemeente onderzocht.
Wat deze bedrijventerreinen bijzonder maakt, is dat ze beschikken over watergebonden kavels, wat zorgt voor een sterke focus op nautische bedrijvigheid. Naast de maritieme sector zijn ook gerenommeerde bedrijven zoals Leen Bakker, Louwman en Itsme gevestigd op deze terreinen, wat het economische belang van Geertruidenberg onderstreept.
De bedrijventerreinen in Geertruidenberg spelen een cruciale rol in de lokale en regionale economie. Tegelijkertijd biedt de verduurzaming van deze gebieden volop kansen voor de toekomst. Om deze terreinen klaar te maken voor de toekomst, heeft de gemeente Bureau BUITEN ingeschakeld om een plan van aanpak te ontwikkelen voor toekomstbestendige terreinen.
Onze werkwijze bestaat uit een aantal gerichte stappen:
Al deze stappen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeentelijke organisatie, haar verschillende disciplines en met waardevolle input van de ondernemers. Zo creëren we een plan van aanpak dat breed gedragen wordt en de eerste stap zet richting de verduurzaming en toekomstbestendigheid van de bedrijventerreinen in Geertruidenberg.
Heeft u interesse in hoe wij bijdragen aan de toekomst van de bedrijventerreinen? Neem dan contact op met Ruben Schepens, e-mailadres ruben.Schepens@bureaubuiten.nl.
Bureau BUITEN heeft voor de gemeente Amstelveen een locatiescan met een multi-criteria analyse uitgevoerd voor het ontwikkelen van een nieuw park in Amstelveen Zuid. Dit onderzoek vormt de eerste stap in de toenemende behoefte aan groen door extra woningen en de aanleg van een nieuw park.
Met de verwachtte groei van het aantal inwoners in Amstelveen komt de hoeveelheid groen in de gemeente onder druk te staan. Meer inwoners, betekent ook een toenemende behoefte aan groen, water en mogelijkheden tot recreatie. Eén plek waar deze opgave speelt is Amstelveen Zuid waar de komende tijd zo’n 6.700 woningen worden gerealiseerd. De gemeente heeft de ambitie om in Amstelveen Zuid nieuw groen toe te voegen in de vorm van een park om te voorzien in de recreatiebehoefte en de biodiversiteit te versterken. Voor deze groenontwikkeling zijn drie potentiële locaties aangewezen.
Om inzichtelijk te maken welke locatie het best passend is voor deze groenontwikkeling, is iedere locatie met behulp van de volgende criteria geanalyseerd.
Deze criteria zijn tekstueel beschreven en daarna is er een score aan gegeven met behulp van plussen en minnen. Om een weging aan deze waardering te kunnen geven is de waardering van elk criterium omgezet naar een cijfer. Deze scores zijn bij elkaar opgeteld om een totaalscore te krijgen en inzichtelijk te maken welke locatie het beste scoort. Het aantal punten dat aan elke hoofdcategorie wordt toegekend, hangt af van het belang dat aan die categorie wordt gehecht. Hier zijn verschillende scenario’s voor mogelijk, afhankelijk van specifieke doelen en beleidsregels. Zo is er gerekend met een scenario waarin alles even zwaar weegt, maar ook met een scenario waarbij de recreatiebehoefte zwaarder weegt.
Uit deze multi-criteria analyse is gebleken dat alle drie de onderzochte locaties mogelijkheden bieden voor zowel recreatie als natuurontwikkeling. Echter, op basis van deze locatiescan heeft het college van B en W voorkeur gegeven aan een locatie ten zuiden van de nieuwbouwwijk de Scheg voor verdere uitwerking van een plan (zie ook dit artikel). De gemeente werkt de komende tijd aan een plan van aanpak.
Wilt u meer weten over deze locatiescan voor gemeente Amstelveen? Of wilt u weten wat wij voor uw gemeente of regio kunnen betekenen op het gebied van locatiescans en multi-criteria analyses? Neem dan contact op met Jorien Posthouwer via jorien.posthouwer@bureaubuiten.nl.
Trends en ontwikkelingen werklocatiemarkt in beeld
De Monitor Plabeka (Platform Bedrijven en Kantoren) 2023-2024 is onlangs vastgesteld en gepubliceerd. De Monitor brengt trends en ontwikkelingen op de werklocatiemarkt en de ruimtelijke spreiding van werken in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in beeld. In deze zeventiende versie zijn voor het eerst ook de toegevoegde waarde-cijfers van de werklocaties in de MRA berekend.
Waarderpolder in Haarlem en MediaPark Hilversum zijn de bedrijventerreinen met de meeste toegevoegde waarde, terwijl van de kantorenlocaties in Amsterdam de meeste waarde wordt toegevoegd door de Zuidas. Ook wordt er inzicht gegeven in de grote uitgiften op bedrijventerreinen en haventerreinen en is de potentie voor groene daken in beeld gebracht.
Bureau BUITEN is al jaren betrokken bij het opstellen van de Monitor Plabeka.
De kantorenvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd niet verder gedaald, maar licht toegenomen. De oorzaak is een combinatie van meer nieuwbouw en een afname van transformaties, doordat kantorenlocaties die ook aantrekkelijk zijn voor woningen al zijn omgezet in woningen. Bovendien is het kantoorgebruik na de coronapandemie structureel afgenomen. Hierdoor loopt de leegstand licht op tot 12,4%.
Meer conclusies uit de monitor zijn:
De nieuwste Monitor Plabeka is alweer de zeventiende editie van de rapportage. Hierin worden de meest recente ontwikkelingen in kaart gebracht, waarmee de monitor een belangrijk middel is om de voortgang van de MRA Bedrijventerreinenstrategie te monitoren. De strategie moet ervoor zorgen dat er voldoende toekomstbestendige werklocaties blijven in de regio. Daarnaast wordt een kantorenstrategie opgesteld om ervoor te zorgen dat de kantorenmarkt in de MRA in balans blijft.
Hier lees je de volledige Monitor Plabeka 2023-2024.
Neem contact op met Miles Copping, e-mailadres miles.copping@bureaubuiten.nl