Artikel

Toerisme op Marken: de balans tussen toenemend toerisme en leefbaarheid

Toerisme op Marken: de balans tussen toenemend toerisme en leefbaarheid

De coronamaatregelen hebben een enorm effect op de vrijetijdseconomie, dus ook op het aantal bezoekers op Marken. Toch zit de werkgroep toerisme, onderdeel van de Eilandraad Marken, niet stil. De toeristische druk in de historische kern was tot begin 2020 groot en de acties die in gang gezet zijn, hebben veel voorbereiding en geduld gevergd. Nu moeten er concrete stappen gezet worden, zodat als het (internationale) reizen weer op gang komt, de lusten en lasten beter in balans zijn.

Bewoners spreken zich uit

Om de leefbaarheid van deze bijzondere plaats te waarborgen hebben een aantal vrijwilligers, verenigd in de Eilandraad Marken, in 2014 een toekomstvisie opgesteld. Daarvoor is een uitgebreide enquête onder de bewoners gehouden waarbij informatie is opgehaald. Uit de resultaten bleek onder meer dat er bewoners waren die minder plezier aan het wonen op Marken beleefden, omdat ze overlast ervaren van toeristen. Hoe komt dat? Er komen sinds de
tweede helft van de 19e eeuw toeristen naar Marken, dus wat is er veranderd?

Wat is het effect van het toenemende toerisme op de leefbaarheid in Marken en hoe kan de leefbaarheid verbeterd worden. Dat kunt u lezen in het artikel wat is verschenen in het december nummer van het vakblad Recreatie en Toerisme. Lees hier verder. Meer informatie over het vakblad vind u hier.

Meer informatie?

Neem contact op met Adriana Stam, e-mail adriana.stam@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht