Toerisme, recreatie en erfgoed

Aantrekkelijke en duurzame bestemmingen, waar het prettig verblijven, wonen en recreëren is. Daar draait het om. Met een scherp oog voor druk en draagkracht, bezoekersmanagement en bezoekersspreiding. Zo zorgen we ervoor dat bestemmingen in balans zijn.

Duurzaam toerisme

Een visie vrijetijdseconomie of uitvoeringsagenda opstellen? Op zoek naar nieuwe doelgroepen of bezoekers juist beter spreiden? Handvatten voor toeristisch-recreatieve ontwikkeling van een gebied of locatie? Op zoek naar een strategie om een bestemming samen met stakeholders duurzaam te ontwikkelen? Wij gaan graag aan de slag!

Duurzaam toerisme

Hoe gaan bestemmingen om met het stijgende aantal toeristen? Hoe beschermen nationale parken hun gebied en blijven ze ook aantrekkelijk voor bezoekers? En hoe houd je de bewoners van populaire toeristische bestemmingen tevreden? Allemaal actuele vraagstukken die raken aan de verduurzaming van recreatie en toerisme. Lees hierover meer op onze kennispagina over duurzaam toerisme.

Druk en draagkracht in balans

Vaak hebben toerisme en recreatie positieve effecten op een gebied of bestemming. Zo leveren ze groei en baankansen op, zorgen ze voor het instandhouding van voorzieningen, zoals winkels en horeca en dragen ze bij aan een goede leefbaarheid van een gebied. Maar er kunnen ook negatieve effecten ontstaan, bijvoorbeeld als het gaat om een populaire toeristische bestemming. Door drukte of gedrag van bezoekers kan de leefbaarheid dan juist verslechteren. Hoe zorg je ervoor dat de bestemming in balans blijft? Lees hierover meer op de kennispagina over druk en draagkracht.

Aantrekkelijke bestemmingen

De ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie gaan ontzettend snel. Hoe spelen gemeenten, provincies of de regio hierop in? Hoe creëer je toeristisch-recreatieve ontwikkeling met meerwaarde voor bewoners, bedrijven en bezoekers, waarbij de unieke waarden behouden blijven en de (lokale) economie versterkt wordt? Wij weten het onderscheidend vermogen van een dorp, stad of regio te identificeren en te vertalen naar krachtige belevenissen voor bezoekers, kansen voor ondernemers en een prettige leefomgeving voor bewoners.

Samen met onze opdrachtgevers en stakeholders werken wij aan aantrekkelijke, leefbare en veerkrachtige bestemmingen, zodat de vrijetijdseconomie optimaal kan bijdragen aan de regionale economie, leefbaarheid en brede welvaart.

Duurzame ontwikkeling van erfgoed

De maatschappelijke betekenis van erfgoed versterken? Of de cultuurhistorische waarden van erfgoed benutten voor recreatie en toerisme of stedelijke ontwikkeling? Van plan een monument een nieuwe functie te geven of aan de slag met een concrete businesscase? Wij doen onderzoek en geven u graag strategisch én praktisch advies. Lees hierover meer op onze kennispagina over erfgoed.

Erfgoed

Regionale samenwerking

Bij het versterken van de vrijetijdseconomie is de samenwerking tussen alle stakeholders in de regio van belang. Wij helpen om de benodigde samenwerking te organiseren met belanghebbende organisaties, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners. Wij hebben dan ook ruime ervaring met creatieve participatieprocessen, strategieën en productontwikkeling voor een duurzame vrijetijdseconomie. Met onderbouwde keuzes en gezamenlijke inzet realiseren we concrete en haalbare uitvoeringsplannen die op draagvlak kunnen rekenen.

Inzicht in vrijetijdsgedrag met de Leefstijlvinder

Waar hebben mensen in hun vrije tijd en vakantie behoefte aan? Is dat rust en regelmaat of juist drukte en sensatie? De Leefstijlvinder geeft inzicht in verschillende vrijetijdswensen van de doelgroep. Leefstijlen gaan een stap verder dan de traditionele indeling van doelgroepen gebaseerd op demografische kenmerken zoals leeftijd, inkomen en huishoudenssamenstelling. Bureau BUITEN is sinds 2018 gecertificeerd partner van de Leefstijlvinder. Lees verder op de kennispagina over de Leefstijlvinder.

Wat wij doen

  • Advies en strategie duurzaam toerisme
  • Strategie voor waardevol toerisme
  • Destination management & development
  • Toeristisch-recreatieve visies
  • Beleidsplan, uitvoeringsagenda of actieagenda
  • Visie en strategie vrijetijdseconomie
  • Analyse van druk en draagkracht
  • Sociaal-economische impact van toerisme en recreatie
  • Haalbaarheidsonderzoek en businesscases
  • Begeleiden van samenwerkingsprocessen
  • GIS-analyse
  • Detachering
  • Doelgroepenanalyses met de Leefstijlvinder

Meer informatie

Meer weten over toerisme, recreatie en erfgoed? Of interesse in een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met Anneke van Mispelaar, e-mailadres anneke.vanmispelaar@bureaubuiten.nl of bel ons op 030-2318945.

Foto: MarketingOost