• Ruimtelijke economie en werklocaties
  • Toerisme en recreatie

Nieuw economisch beleid en visie toerisme voor Waterland

Bureau BUITEN heeft voor gemeente Waterland een Ontwikkelagenda Economie en Toerisme & Recreatie 2040 opgesteld.

Tal van regionale, nationale, maar ook mondiale transities en ontwikkelingen op het gebied van energie, klimaatverandering, mobiliteit en geopolitieke verschuivingen hebben direct of indirect invloed op de lokale economie. De gemeente Waterland is qua omvang een kleinere gemeente die middelen en capaciteit gericht moet inzetten om haar taken uit te voeren en verplichtingen na te komen.

Ontwikkelagenda

In de ontwikkelagenda worden de uitdagingen die op Waterland afkomen evenals de kansen die zich voordoen beschreven. Gezamenlijk met stakeholders zijn de ambities opgehaald en getoetst, en de actielijnen geformuleerd. Regionale samenwerking is belangrijk om leefbaarheid, voorzieningenniveau, bereikbaarheid, en het vestigingsklimaat te behouden en toekomstbestendig te maken. De Ontwikkelagenda economie en toerisme geen losstaand programma, daarom is het goed afgestemd met andere beleidsvelden.

Cultuurhistorie en groene omgeving

Waterland kenmerkt zich door een aantal aantrekkelijke, kleinschalige dorpskernen aan de rand van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). De gemeente onderscheidt zich door haar cultuurhistorische en groene omgeving, met uitgestrekte vergezichten. De inwoners dragen actief bij aan een levendige en verbonden gemeenschap. De gemeente heeft een sterke economische basis, met een centrale ligging nabij Amsterdam en een duidelijk toeristisch profiel. De combinatie van historische kernen, waterrecreatie en groen biedt volop kansen voor economische groei en een aantrekkelijk recreatief aanbod. Tegelijkertijd zijn er ook verschillende uitdagingen zoals een krappe arbeidsmarkt, beperkte ruimte voor bedrijven en toenemende druk op natuur en leefbaarheid.

Onderzoek en participatie

De agenda is tot stand gekomen op basis van onderzoek en input uit gesprekken met ondernemers, regionale stakeholders en de gemeente zelf. Daarnaast zijn in twee bijeenkomsten ondernemers, bewoners en (maatschappelijke) organisaties actief betrokken om hun ideeën en wensen in te brengen. Ook hebben verschillende gemeentelijke afdelingen meegedacht en is de agenda afgestemd op relevante lokale, regionale en provinciale beleidskaders. De agenda biedt een strategisch kader voor de komende jaren en richt zich op twee pijlers:

Een sterk vestigingsklimaat
Waterland wil een toekomstbestendige omgeving creëren voor ondernemers. Dit betekent voldoende en passende bedrijfsruimte, ondersteuning van bestaande bedrijven en duurzame ontwikkeling van werklocaties.

Toerisme en recreatie in balans
Toerisme is een belangrijke economische pijler, maar moet hand in hand gaan met natuurbehoud en leefbaarheid. De focus ligt op het beheersen van bezoekersstromen en het ontwikkelen van een gevarieerd en duurzaam recreatief aanbod.

Met de Ontwikkelagenda zet Waterland in op een gezonde economische en toeristische ontwikkeling die balans is met de leefomgeving. Voor een prettige en gezond woonklimaat met voldoende voorzieningen en een goede bereikbaarheid.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze ontwikkelagenda. Neem dan contact op met Adriana Stam via adriana.stam@bureaubuiten.nl.