• Ruimtelijke economie en werklocaties

Visie en beleidsinstrumenten toekomstbestendigheid bedrijventerrein ‘t Heen

Bedrijvenpark 't Heen

In 2012 heeft de gemeente Katwijk het beleidsinstrumentarium voor bedrijventerrein ’t Heen vastgesteld, bestaande uit een visie, revitaliseringsplan en beeldkwaliteitsplan, dat nog steeds relevant is voor 2040. Door veranderingen zoals de impact van COVID-19, de energieopgave en nieuw regionaal-economisch beleid was er behoefte aan een actualisatie van dit instrumentarium.

Er zijn drie belangrijke uitgangspunten voor de revitalisering van ’t Heen: het gebied toekomstbestendig maken, aantrekkelijk houden voor bedrijven en perspectief bieden aan ondernemers. De vier hoofdopgaven zijn: intensiveren van ruimtegebruik, vernieuwen van vastgoed, verbeteren van de openbare ruimte en verduurzamen van het gebied.

Geactualiseerde visie met beleidsinstrumenten

In opdracht van de gemeente Katwijk heeft Bureau BUITEN in samenwerking met UFO-Urbanism een proces doorlopen dat heeft geleid tot een geactualiseerde visie met beleidsinstrumenten. Onderdeel van het proces waren het inventariseren en analyseren van relevante beleidsontwikkelingen, gevolgd door een ruimtelijk-economische analyse. Daarnaast is er een participatietraject opgezet in samenwerking met de gemeente en Parkmanagement Katwijk, waarbij ondernemers in ’t Heen betrokken werden. Dit was essentieel voor het gezamenlijk aanpakken van de grote opgaven in het gebied. Tijdens twee werksessies zijn de belangrijkste opgaven en kansen voor de toekomst besproken, wat leidde tot de identificatie van kansenzones en concrete acties. Verder vonden er overleggen plaats met Parkmanagement Katwijk en het gemeentelijk projectteam om de inhoud van de geactualiseerde visie en het beleidsinstrumentarium te bespreken.

Het resultaat is een geactualiseerde visie en beleidsinstrumentarium voor bedrijventerrein ’t Heen, gericht op het toekomstbestendig maken van het gebied. Dit omvat onder meer:

  • Ambitieniveau en Strategie: Er zijn twee ambitieniveaus vastgesteld: een hogere gebiedsgerichte aanpak met focus op strategische kansenzones en een lagere locatie-gewijze aanpak. De combinatie van beide benaderingen bevordert samenwerking tussen overheid en ondernemers.
  • Identificatie van Kansenzones: Drie strategische kansenzones zijn aangewezen: de Zuidhoek, de HMC-maakzone en de PDV-zone. Deze zones zijn geselecteerd op basis van urgentie en potentieel voor verbetering, zoals het aanpakken van verouderd vastgoed en het verbeteren van de openbare ruimte.
  • Kansenkaart: Een kansenkaart visualiseert de belangrijkste opgaven en aandachtspunten voor zowel kavels als de openbare ruimte, met acties voor de korte en middellange termijn.
  • Randvoorwaarden: Voor een succesvolle gebiedsgerichte aanpak zijn randvoorwaarden vastgesteld, zoals de noodzaak van langdurige inzet van financiële middelen en samenwerking met stakeholders.
  • Actieplan: Er is een globaal stappenplan ontwikkeld voor de kansenzones, met directe acties voor de korte termijn en een doorlooptijd voor de gebiedsgerichte aanpak van 2025 tot 2040.

Met deze gestructureerde aanpak voor de revitalisering van ’t Heen, met duidelijke doelen en strategieën om de samenwerking tussen ondernemers en de overheid te versterken kan de gemeente concrete stappen maken richting de toekomst.

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze visie? Neem dan contact op met Miles Copping, e-mailadres miles.copping@bureaubuiten.nl

Foto: Parkmanagement Katwijk