Project

Europees project RIPARIAS: faunabeheer en invasieve soorten

Europees project RIPARIAS: faunabeheer en invasieve soorten

Goed nieuws! In januari 2021 is het LIFE-project RIPARIAS van start gegaan. Met dit project gaat het Brussels Leefmilieu (BE) samen met de verantwoordelijke Vlaamse en Waalse overheden aan de slag met het ontwikkelen van een aanpak ter bestrijding van invasieve uitheemse soorten (invasive alien species – IAS) in België. Bureau BUITEN ondersteunde het Brussels Leefmilieu met de subsidieaanvraag voor het project.

Een van de grootste bedreigingen voor biodiversiteit

Invasieve uitheemse soorten worden erkend als één van de grootste bedreigingen voor biodiversiteit in Europa. De soorten komen van nature niet voor in Europa en worden meestal door menselijk handelen binnengebracht (o.a. door transport, handel en toerisme). Door het ontbreken van natuurlijke vijanden kan een deel van de soorten zich permanent vestigen en zich met een hoog tempo vermeerderen. Inmiddels staan er 66 soorten op de EU-lijst voor zorgwekkende uitheemse soorten.

Samen met de verantwoordelijke Vlaamse en Waalse overheden wil het Brussels Leefmilieu ministerie een aanpak ontwikkelen ter bestrijding van invasieve soorten in België. In het stroomgebied van de Schelde zorgen invasieve soorten zoals rivierkreeftjes en de Japanse duizendknoop voor aantasting van de biodiversiteit. Tijdens uitvoering van het LIFE-project wordt een gezamenlijke gestroomlijnde aanpak voor observatie, early warning en bestrijding van invasieve soorten getest rond de rivieren Mark, Dijle en Zenne.

Van projectidee naar uitvoering

Bureau BUITEN heeft het Brussels Leefmilieu ondersteund in het uitwerken van de aanvraag binnen het LIFE programma, waaronder afstemming binnen het partnerschap, en vormgeven van alle onderdelen van de aanvraag. Bart Janssen van Het Subsidiehuis heeft het budget van het LIFE-project opgesteld.

Meer informatie?

Meer weten over dit project of Europese subsidiemogelijkheden neem contact op met Anneke van Mispelaar, e-mail anneke.vanmispelaar@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht