Project

Kwartiermaker Routebureau Utrecht

Het routebureau: de spil voor alle routes in de provincie Utrecht

Samen met alle betrokken partijen werken aan routes in de provincie Utrecht

Anneke van Mispelaar, partner bij Bureau BUITEN, was voor drie dagen per week gedetacheerd bij de provincie Utrecht. Zij vervulde daar de rol van projectleider Routebureau. Wij vragen haar naar haar rol, welke uitdagingen zij ziet, wat de verbeterpunten en ambities zijn.

Het routebureau: de spil voor alle routes in de provincie Utrecht

Het routebureau wordt de spil voor alle routes in de provincie Utrecht. Het gaat daarbij om de fiets-, wandel-, mountainbike- en vaarroutes. Door de centrale ligging en de rijkdom aan natuur en erfgoed is de potentie in de provincie Utrecht groot; in dertig minuten kan iemand bijvoorbeeld vanuit Utrecht en Amersfoort naar zes verschillende landschappen fietsen. Naast het beheer van routes zet het Routebureau zich in voor gezamenlijke marketing. Routes worden gebruikt om de Utrechtse thema’s beleefbaar te maken en de verhalen van Utrecht te vertellen aan toerist en recreant.

Het routebureau wil graag een goede basisinfrastructuur bieden en het aanspreekpunt worden voor routes in Utrecht. Nu zijn nog veel organisaties het wiel aan het uitvinden. Ook mag het huidige aanbod beter benut en voor het voetlicht gebracht worden.

De start van het Routebureau

“Afgelopen half jaar was het mijn opdracht om met een onderbouwd en gedragen voorstel te komen voor de oprichting van het Routebureau. Dat voorstel is nu gereed en de komende tijd staat in het teken van de voorbereiding en de inrichting van het Routebureau. Daardoor heb ik nu een rol als kwartiermaker.”

Het samenbrengen van 27 betrokken gemeenten

“Mijn grootste uitdaging is bij elkaar krijgen van alle 27 betrokken gemeenten en de provincie. De routestructuren zijn van ons allemaal. Alle gemeenten zijn nodig om de routes effectief te beheren en om op het gebied van marketing het verschil te maken is echt gezamenlijke inzet nodig.”

Kansen en mogelijkheden voor prachtige routestructuren

“Ik krijg energie van alle kansen en mogelijkheden die ik zie als het gaat om het benutten van routes om de verhalen van Utrecht aan de man te brengen. Er liggen prachtige routestructuren. Ik wil zo graag zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om er gebruik van te gaan maken: toeristische marketingbureaus, natuur- en erfgoedorganisaties, bewoners en toeristen natuurlijk! Dat is niet alleen goed voor de plaatselijke economie, maar ook voor de gezondheid.”

“Wat ik daarnaast ook fascinerend vind is dat er een ingewikkelde wereld schuil gaat achter het onderwerp van routes. Er zijn nu bijvoorbeeld vele verschillende eigenaren, beheerders, financiers en promotieorganisaties. Ik wil hen allemaal achter het Routebureau krijgen.”

Het routebureau start naar verwachting in juli 2017. Tot die tijd zorgt Bureau BUITEN, Anneke van Mispelaar, ervoor dat alles georganiseerd wordt en dat er goed voorbereid van start kan worden gegaan. Dat doet zij samen met het team Recreatie & Toerisme van de provincie, Recreatie Midden Nederland, de gemeenten, Utrechtse marketingpartners en vele anderen. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een samenwerkingsconvenant en een marketingprogramma.

Gezamenlijke ambitie, strategie en uitvoering door alle Utrechtse gemeenten

De groene ruimte, en de recreatieve benutting ervan, wordt steeds meer gezien als een strategische asset van een regio. Het zou geweldig zijn als alle Utrechtse gemeenten en de provincie samen hiervoor de ambitie en strategie bepalen en ook gezamenlijk investeren in recreatie. De routes vormen hiervan één onderdeel, maar ook Groen om de Stad, de omgevingsvisie en gezamenlijke toeristische marketing zijn onderwerpen voor samenwerking tussen gemeenten en provincie.

“Ik ben tevreden als over enkele jaren meer bewoners en binnen- en buitenlandse gasten wandelend, fietsend en varend Utrecht ontdekken en beleven aan de hand van een aantal sterke en spannende verhalen en thema’s zoals Water Als Verdediging en Buitenplaatsen en Kastelen. Voor komend jaar ben ik tevreden als alle gemeenten meedoen met het routebureau”, aldus Anneke van de Mispelaar, partner bij Bureau BUITEN.

Meer informatie?

Vul het contactformulier in of bel ons op 030-2318945.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht