Overijssel
Nieuws

Volop kansen voor vrijetijdssector in Overijssel

Volop kansen voor vrijetijdssector in Overijssel

Overijssel kent een indrukwekkend platteland. Meer dan 500.000 bewoners en bijna even zoveel gasten vinden er een prachtige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Het platteland is in beweging en de vrijetijdssector biedt hierin veel kansen. Hoe kan de sector nog meer bijdragen aan een vitaal, leefbaar en sterk landelijk gebied?

Bureau BUITEN bracht deze kansen en ontwikkelingen in kaart met een ruimtescan en een interactieve storymap op basis van verschillende werksessies met een groot aantal stakeholders, zoals gemeenten, de provincie en natuurorganisaties.

Jesse Zwiers, beleidsadviseur Regionale Economie bij de provincie Overijssel is blij met het resultaat: ‘De druk op de ruimte is, zoals in heel Nederland, ook in Overijssel groot. We zetten in op een provincie waar het prettig wonen, werken en recreëren is. De ruimtescan geeft waardevolle inzichten in de ruimtelijke dimensie van recreatie en toerisme. Deze inzichten nemen we mee in onze provinciale omgevingsvisie, gebiedsprocessen en andere ruimtelijke ontwikkelingen in het stedelijk- en landelijk gebied. De komende jaren willen we actief samen met medeoverheden, natuurorganisaties, terrein beherende organisaties en ondernemers verder invulling geven aan deze agenda’.

Aanbod recreatiemogelijkheden

Het aantal inwoners van Overijssel blijft de komende jaren groeien. Dit brengt ook een behoefte aan recreatief uitloopgebied met zich mee. Aan de hand van een model bracht Bureau BUITEN de kwantitatieve behoefte en het aanbod recreatiemogelijkheden in kaart. In de steden in de gemeenten Zwolle, Kampen, Almelo, Borne, Hengelo en Zwartewaterland berekenden wij een tekort aan recreatiemogelijkheden.

Opgave toerisme

Het aantal overnachtingen van toeristen zal naar verwachting groeien met circa 1 miljoen tot 2030. Dit is een groei van 12% tussen 2022 en 2030. De mate waarin de groei van het aantal overnachtingen samengaat met een groei in de ruimtebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de bezettingsgraad, en de ruimte die per accommodatie of slaapplaats nodig is. Wanneer de ruimtebehoefte per overnachting gelijk blijft, nemen we voor nu aan dat de totale ruimtevraag voor overnachten met 12% toeneemt. Voor Overijssel betekent dit een additionele ruimtevraag van circa 275 ha aan vakantieparken en campings. De groei van toerisme en recreatie illustreert de noodzaak om de gastvrijheidssector onderdeel te maken van gebiedsprocessen en ruimtelijke ontwikkelingen in stedelijk gebied, stadsrandzones en het landelijk gebied.

Zes ontwikkelprincipes

Om recreatie en toerisme onderdeel te maken van gebiedsprocessen, en daaraan waarde toe te voegen, stelden wij zes ontwikkelprincipes op:

  1. Spreiding & geleiding: Recreanten en toeristen worden geleid en verspreid naar andere gebieden. Hierdoor kunnen meer regio’s optimaal profiteren van de gastvrijheidseconomie en kan tegelijk kwetsbare natuur beschermd worden.
  2. Slimme mobiliteit: Het STOMP-principe (in de volgorde: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Mobility as a service (deelmobiliteit) en Privéauto) inzetten voor het verbinden van vraag en aanbod en duurzaam toeristisch-recreatief vervoer.
  3. Ondernemerschap: Ruimte bieden voor onderscheidende en duurzame vrijetijdsondernemers (bestaande én nieuwe) die inspelen op VTE-visie in de streek.
  4. Groenblauwe verbindingen: de combinatie van groenblauwe dooradering met paden voor wandelen en fietsen en routes voor waterrecreatie.
  5. Erfgoed: Beleefbare cultuurhistorische attracties en monumenten versterken het vrijetijdsaanbod en de vrijetijdssector kan bijdragen aan behoud en ontwikkeling van erfgoed en cultuur.
  6. Korte ketens: de afname van streekproducten door toeristisch-recreatieve ondernemers, en het aanbieden aan bezoekers, biedt voordelen voor zowel de boeren als de vrijetijdssector.

Samenwerking

Bij het verder uitwerken en ontwikkelen van de vrijetijdssector in Overijssel is het van belang dat de gastvrijheidssector betrokken wordt bij gebiedsprocessen in het stedelijk gebied, stadsrandzones en het landelijk gebied. Alleen dan kunnen toerisme en recreatie echt bijdragen aan brede welvaart in het landelijk gebied en kunnen de toeristisch-recreatieve opgaven effectief opgepakt worden.

De storymap is bedoeld voor (beleids)medewerkers, uitvoerders, ondernemers en anderen die betrokken zijn bij gebiedsprocessen in het landelijk gebied.

Bekijk hier de storymap

Meer informatie?

Neem contact op met Miles Copping, miles.copping@bureaubuiten.nl