Nieuws

Werken aan een vitaal centrum voor Willemstad

Werken aan een vitaal centrum voor Willemstad

De gemeente Moerdijk investeert met het programma vitale centra in bereikbare, compacte en dynamische centra die uitnodigen als ontmoetingsplaats. Eén van deze centra is de vestingstad Willemstad. Met het programma wordt er een impuls gegeven aan deze bijzondere plek en wordt de vestingstad nog aantrekkelijker voor (toekomstige) inwoners én bezoekers. Bureau BUITEN is in het kader hiervan gestart met het opstellen van een uitvoeringsprogramma voor het centrum van Willemstad.

Samen in gesprek

Belangrijk is dat dit uitvoeringsprogramma breed gedragen is. Om daarvoor te zorgen zijn we in de vorm van groepsinterviews in gesprek gegaan met belangrijke stakeholders. In aanvulling op deze interviews vond deze week de eerste stakeholdersbijeenkomst plaats waar we verder in gesprek gingen met bewoners, ondernemers en andere belangstellenden. Er was een grote opkomst, een hoge betrokkenheid en we hebben veel input verzameld.

Centrumfunctie verbeteren

Met deze input gaan we verder aan de slag met het uitvoeringsprogramma, met als doel met behulp van concrete projecten de centrumfunctie van Willemstad te verbeteren en een aantal kansen te verzilveren. Ook kijken we naar het aantrekken van meer bezoekers, het verlengen van de verblijfsduur en het verhogen van de bestedingen.

Verder onderzoeken we hoe we de weerbaarheid van het centrum verhoogd kan worden, hoe het centrum als ontmoetingsplaats kan fungeren en de organisatiegraad en cohesie van ondernemers vergroot kan worden. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de balans tussen de leefbaarheid van de inwoners en het toerisme in het centrumgebied. Ook is er aandacht voor de balans tussen functies in het centrumgebied, waaronder wonen, horeca en retail.

Het Mauritshuis

In het verleden hebben wij een herbestemmingsonderzoek gedaan voor het Mauritshuis in Willemstad. Deze herontwikkeling is nu uitgevoerd en het Mauritshuis is weer toegankelijk voor publiek. Zie voor meer informatie >> https://www.zuiderwaterlinie.nl/11-vestingsteden/gemeentelijke-monumenten/mauritshuis

Meer informatie?

Neem contact op met Adriana Stam, adriana.stam@bureaubuiten.nl

Foto: Gemeente Moerdijk

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht