Kunstwerk op tunneltje zorgt voor verbeterde ruimtelijke kwaliteit én beleving historie
De provincie Utrecht heeft het initiatief genomen om de ruimtelijke kwaliteit rondom het tunneltje onder de A12 bij Vechten te verbeteren. Samen met de provincie, Rijkswaterstaat, gemeente Bunnik en het naastgelegen Waterliniemuseum maakten onze adviseurs Daniek Nijland en Anneke van Mispelaar hiervoor een concreet plan van aanpak. Om de bijzondere omgeving van het tunneltje beter beleefbaar te maken, is gekozen voor het realiseren van een kunstwerk op de flanken van de tunnel. Samen met Véronique Baar van QKunst hebben Anneke en Daniek de realisatie van het kunstwerk begeleid. Op maandag 14 oktober werd het kunstwerk feestelijk opgeleverd.
Plek waar twee werelderfgoederen bij elkaar komen
In het gebied rondom de tunnel komen twee belangrijke historische structuren samen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes (beide voorgedragen voor de UNESCO werelderfgoedstatus). De Romeinse Limes – de grens van het Romeinse Rijk – liep ongeveer 2000 jaar geleden exact op de plek waar de A12 nu ligt. Daarnaast ligt de tunnel precies tussen Fort Rijnauwen en Fort Vechten in, die met elkaar zijn verbonden door de vele verspreid gelegen groepsschuilplaatsen en onderdeel uitmaken van het militaire verdedigingssysteem dat we kennen als de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Belangrijk knooppunt
Het gebied rondom de tunnel heeft een belangrijke toeristisch-recreatieve functie: het fiets- en wandelknooppuntennetwerk, twee streekpaden en een Utrecht-te-voet route lopen door de tunnel en bij de parkeerplaats van het Waterliniemuseum start een Klompenpad. Het gebied is populair vanwege recreatieve trekpleisters als landgoed Oud Amelisweerd, Fort Rijnauwen, Fort Vechten en Castellum Fectio. Bovendien is er een toeristisch overstappunt op de parkeerplaats van Fort Vechten.
Kunstwerk ‘De Levende Linies’
Het kunstwerk ‘De Levende Linies’ is ontworpen door kunstenaar Bart Lunenburg en maakt de historische omgeving van het tunneltje zichtbaar. Aan de zijde van het Waterliniemuseum is de Nieuwe Hollandse Waterlinie verbeeld door middel van maquettes van de verschillende typen groepsschuilplaaten. Aan de zijde van het buurtschap Vechten zijn Romeinse wachttorens verbeeld. Het ontwerp van Bart Lunenburg werd door de beoordelingscommissie (bestaande uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, gemeente Bunnik, provincie Utrecht en het Waterliniemuseum) gekozen uit 3 ontwerpen. Bij de keuze voor het ontwerp zijn de inwoners van het buurtschap Vechten betrokken door middel van een pop-up tentoonstelling van de schetsontwerpen waarop gestemd kon worden.
Benieuwd?
Stap op de fiets en ga het kunstwerk bewonderen. Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Daphne van der Veer, e-mailadres daphne.vanderveer@bureaubuiten.nl.