Project

Kansen voor werkgelegenheid door circulair bouwen

Kansen voor werkgelegenheid door circulair bouwen

De gemeente Utrecht staat voor een grote bouwopgave van tienduizenden woningen tot 2040. De gemeente zet hierbij in op gezond stedelijk leven en wil zo snel mogelijk een klimaatneutrale stad zijn. Circulair bouwen past daar goed bij, maar staat nog in de kinderschoenen. Het opschalen van circulair bouwen biedt bovendien kansen voor groei in werkgelegenheid, waardoor er extra banen ontstaan voor het groeiende inwonersaantal.

Hoe kan de gemeente extra werkgelegenheid creëren met circulair bouwen en in hoeverre kan een ecosysteem voor circulair bouwen hieraan bijdragen? Welke werklocaties en organisaties in de stad kunnen een rol spelen? Hoog tijd voor een marktverkenning om dit in kaart te brengen in opdracht van de gemeente Utrecht.

Marktverkenning

De adviseurs van Bureau BUITEN hebben deze verkenning voor de gemeente uitgevoerd. Een leuke innovatieve opdracht, waarbij we op basis van deskresearch, data-analyse, gesprekken en casestudies onderzochten hoe de gemeente werkgelegenheid rondom circulair bouwen kan stimuleren.

Transitie circulaire (bouw)economie

De bouwsector neemt momenteel 50% van het materiaalgebruik voor zijn rekening en 40% van al het afval is afkomstig uit de bouw. Daarnaast zijn gebouwen in Nederland verantwoordelijk voor 36% van de CO2- uitstoot. De urgentie om in de bouw op een efficiëntere manier met grondstoffen om te gaan is dus groot. Deze aanleidingen worden onderstreept in het ‘Programma Nederland Circulair in 2050’.

Twaalf aanbevelingen

Er zijn twaalf aanbevelingen opgesteld die de gemeente Utrecht handvatten geven om circulair bouwen in de stad op te schalen én om extra werkgelegenheid te creëren.

De aanbevelingen richten zich onder andere op het vaststellen van een circulaire strategie en het creëren van een ecosysteem voor circulair bouwen met een fysiek zwaartepunt op het Werkspoorkwartier, Lage Weide en Strijkviertel. Ook het verbinden van onderwijs en bedrijven biedt kansen en het stimuleren van het gebruik en (door)ontwikkeling van bouwhubs.

De gemeente heeft zelf een krachtig instrument voor opschaling van circulair bouwen in handen. Door circulariteit in meer ontwikkelingen, uitvragen en vergunningen mee te nemen als een voorwaarde en de eisen hiervoor stapsgewijs op te schroeven, stimuleert de gemeente de opschaling van circulair bouwen in de stad op een directe manier.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit project of kunnen wij u ondersteunen bij een circulair project? Neem contact op met Jos van Heest, e-mail jos.vanheest@bureaubuiten.nl

Foto: © Cartesius Museum, Erik Uitenbogaard

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht