Project

EU-project MONA: meer dan subsidie alleen

EU-project MONA: meer dan subsidie alleen

Het MONA project is een mooi voorbeeld hoe met Europese subsidie méér kan worden bereikt dan alleen een financiële bijdrage. Voor projectleider Brabant Partners is het duurzaam toerisme-project ook een kans om te leren uit andere regio’s, hun netwerk én zichtbaarheid te vergroten en projecten te versnellen en uit te voeren met meer impact.

Wat is MONA?

Het MONA project voor duurzaam toerisme is in 2023 gestart in Noord-Brabant, Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en regio’s in België, Duitsland en Frankrijk. Natuurparken uit Noordwest Europa werken samen met kennisinstellingen BUAS en KU Leuven in drie thematische pilots, waarin de parken maatregelen doorvoeren om bezoekers beter te spreiden, negatieve impact van bezoekers op het lokale milieu te verminderen en toegang tot natuurgebieden te verbeteren.

Fabio Tat, Manager Brabant Partners Routebureau: ‘Voor Brabant Partners is het leadpartnerschap van MONA een perfecte match met onze meerjarenvisie ‘Goed Leven’. Deze visie richt zich op het verbeteren van welzijn, leefbaarheid, mobiliteit en gezondheid, waarbij toerisme en recreatie een belangrijke rol spelen. Door MONA kunnen we projecten sneller realiseren en profiteren we van een groot netwerk van Europese koplopers. Dit netwerk helpt ons niet alleen om projecten sneller van de grond te krijgen, maar biedt ook nieuwe inzichten en mogelijkheden, waardoor we onze doelen effectiever kunnen bereiken.’

Opbrengst 1: gezamenlijk leren en implementeren

Het subsidieprogramma Interreg NWE draagt bij aan de implementatiekosten, maar de winst zit ook in de kennisuitwisseling tussen de projectpartners. Zo ontwikkelen Noord-Brabant en de provincie Antwerpen digitale startpuntenkaarten om bezoekers beter te spreiden over de natuurgebieden. Toerisme Saarland en regionaal park Montagne de Reims bekijken hoe bezoekersgedrag kan worden beïnvloed middels nudging. Onderzoekers van BUAS en KU Leuven brengen in kaart wat het effect van de maatregelen is op bezoekersstromen en -spreiding. Elk half jaar komen de partners bij elkaar om de voortgang en uitkomsten met elkaar te delen, en zo lessen uit andere parken ook in het eigen nationale park te kunnen implementeren. Daarnaast komen de verschillende pilotgroepen tussentijds samen voor overleg en om samen te werken aan hun pilotprojecten.

Opbrengst 2: netwerk en spin-offs

De natuurparken in het MONA project werkten niet eerder met elkaar samen, maar hebben door hun deelname in één keer hun Europese netwerk verstevigd. Parallel aan het project zijn bilaterale uitwisselingen op gang gekomen (bijvoorbeeld tussen Scarpe Escaut en het Van Gogh Nationaal Park) en worden nieuwe Europese projecten ontwikkeld die voortborduren op thema’s en uitkomsten van het MONA project. Via webinars en trainingen door netwerkpartner POLIS wordt de kennis verder verspreid én het netwerk vergroot. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor de MONA nieuwsbrief.

Opbrengst 3: grotere zichtbaarheid

Daarnaast biedt het MONA project mooie kansen voor zichtbaarheid van het thema en de maatregelen die parken ontwikkelen en implementeren, waaronder gezamenlijke presentaties op congressen (zoals het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2025), nominaties voor prijzen (de wandelstarter van Brabant Partners is in 2025 genomineerd voor de City- en Regiomarketing Innovatie Award), én publiekscommunicatie met een twist, zoals de 1 april grap van Brabant Partners.

Kijk verder dan de subsidie!

Het opzetten en uitvoeren van een Europees project vraagt wat van elke deelnemende organisatie in termen van capaciteit, expertise, administratie en de benodigde eigen financiële bijdrage. Maar het slim inzetten van Europese subsidie voor projecten die aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie, levert naast subsidie óók kennis, netwerk en zichtbaarheid op die de investering meer dan waard zijn!

Meer informatie

Meer informatie over het MONA project is te vinden op deze website. Meer weten over wat wij kunnen betekenen? Of interesse in een vrijblijvend gesprek? Neem contact op met Ilse van der Werf stuur een e-mail naar ilse.vanderwerf@bureaubuiten.nl of bel ons op 030-2318945.