Nieuws

EU-budget goedgekeurd, nieuwe subsidiekansen stap dichterbij

EU-budget goedgekeurd, nieuwe subsidiekansen stap dichterbij

Nu de Europese regeringsleiders en het Europees Parlement het nieuwe Europese budget voor 2021-2027 hebben goedgekeurd, gaat per 1 januari 2021 ook de nieuwe programmaperiode voor Europese subsidies van start.

Moeizame onderhandelingen

Na moeizame onderhandelingen hebben de Europese regeringsleiders op 11 december een compromis gesloten over het Europese budget van 2021 tot 2027. Het compromis kwam tot stand na een afspraak om de ontvangsten van EU-gelden te koppelen aan een rechtstaattoets (waarin gekeken wordt of een lidstaat de rechtstaat respecteert). De EU-gelden worden dus eerst voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie, voordat het in werking treedt. Deze afspraak maakte de weg vrij voor goedkeuring van het budget door de Raad en het Europees Parlement net voor het kerstreces, waardoor een noodbudget voor 2021 is voorkomen.

Budget vastgesteld

De goedkeuring betreft zowel het zogenoemde ‘Meerjarig Financieel Kader’ – €1.074 miljard voor de prioriteiten van de Europese Unie voor de komende zeven jaar – als het coronaherstelplan NextGenerationEU van €750 miljard voor de komende drie jaar. Met het coronaherstelplan moeten eerst nog alle nationale parlementen instemmen voor het definitief van start kan gaan.

Start nieuwe programmaperiode

Alle Europese subsidieprogramma’s worden uit het Meerjarig Financieel Kader gefinancierd, en sommige programma’s krijgen aanvullend budget uit het coronaherstelfonds. Voordat de programma’s van start gaan, moeten echter ook de programma’s zelf officieel worden vastgesteld.

De wetvoorstellen voor de thematische programma’s zoals LIFE, Horizon Europe, Digital Europe en Erasmus+ zullen begin 2021 definitief worden vastgesteld door de Raad en het Europees Parlement.

Het vaststellen van de verschillende decentrale programma’s, waaronder EFRO in de Nederlandse regio’s en de verschillende Interreg-programma’s, zal wat meer tijd in beslag nemen. Naar verwachting zullen deze programma’s in het najaar van 2021 van start kunnen.

Subsidiekansen een stap dichterbij

Met de goedkeuring van het budget en verwachte vaststelling van thematische en decentrale programma’s in 2021 komen ook veel nieuwe subsidiekansen een stap dichterbij. Een goede subsidieaanvraag vergt een gedegen en tijdige voorbereiding. Komende maanden is dan ook het ideale moment om de subsidiemogelijkheden te gaan verkennen, zodat u startklaar bent om het moment dat de eerste calls voor projecten worden gepubliceerd. Geen tijd of zin om zelf in de subsidiemogelijkheden te duiken? Lees hier hoe wij u op weg kunnen helpen met een workshop of subsidiescan.

Blijf op de hoogte!

Wij houden de laatste informatie over de programma’s bij op onze EU dossierpagina. Hier vindt u onder andere onze factsheets en webinars. Zodra er programma’s definitief zijn goedgekeurd, kunt u de bijgewerkte factsheets op onze website vinden. Wilt u een uitnodiging voor het volgende webinar ontvangen? Schrijf u dan hieronder in voor de EU nieuwsbrief.

Nieuwsbrief EU

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht