Nieuws

Inzicht in gebruik NOW-regeling: welke gebieden worden het hardst geraakt?

Inzicht in gebruik NOW-regeling: welke gebieden worden het hardst geraakt?

De NOW-regeling (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) komt bedrijven tegemoet die kampen met een omzetdaling van tenminste 20% in vergelijking met vorig jaar met een bijdrage in de loonkosten die kan oplopen tot 90%. Inmiddels is er vanuit de NOW-regeling zo’n 2 miljard euro overgemaakt aan 110.000 werkgevers. Zij hebben samen 1,8 miljoen werknemers in dienst. En vanuit voor de parallelle ToZo (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) zijn er al meer dan 300.000 aanvragen gedaan.

Dat wil niet zeggen dat voor al die banen het Rijk bijspringt in de loonkosten en ook niet dat die bijdrage altijd tot het maximum van 90% van de (kale) loonkosten gaat. Maar de NOW-regeling wordt dus al veelvuldig gebruikt.

Verschillen per sector

Hoe hard de economie geraakt wordt, verschilt per sector. Er zijn sectoren die van bovenaf zijn stilgelegd, zoals o.a. de horeca, evenementen en de luchtvaart of waar de exportmogelijkheden fors zijn verminderd (bijvoorbeeld de sierteelt) of waar de supply chains zijn stilgevallen (o.a. in delen van de automotive).

Gebieden in kaart

In onderstaande kaart zie je welke gebieden het hardst worden geraakt. Gebieden met een hoog aandeel toerisme in de economie horen bij de ‘koplopers’, zoals de Waddeneilanden (waar meer dan 10% van de bedrijven gebruik maakt van de regeling), Sluis, Veere en Rhenen. Haarlemmermeer, met Schiphol en alles wat daaraan vast hangt, is ook hard geraakt, evenals de sierteeltgemeenten in het land. Van de grote steden zijn bijvoorbeeld Maastricht, Enschede en ook Amsterdam meer dan gemiddeld geraakt. Plattelandsregio’s tellen grosso modo een geringer percentage aanvragers. Opvallend zijn de relatief lage scores in geheel Flevoland. En het welvarende Rozendaal (Gelderland) is de enige gemeente waar nul aanvragers zijn.

Klik hier om de interactieve kaart in ArcGis te bekijken

Nu we langzaam weer meer mogen, wordt de vraag relevanter hoe we de economie er weer bovenop krijgen. Ook aanpassing aan de 1,5-meter-economie hoort daarbij. We informeren je graag over de mogelijkheden die wij zien en houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie?

Neem contact op met Miles Copping, e-mail miles.copping@bureaubuiten.nl.

Bron: Factsheet UWV 30-4-2020

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht