Nieuws

Nieuwe EU-subsidiekansen: Interreg North West Europe en North Sea Region van start

Nieuwe EU-subsidiekansen: Interreg North West Europe en North Sea Region van start

Dit jaar openen de Interreg-programma’s North West Europe (NWE) en North Sea Region (NSR) voor het eerst in deze programmaperiode hun deuren voor nieuwe projecten. Vanaf het voorjaar is het mogelijk een subsidieaanvraag in te dienen voor innovatieve projecten, waarin transnationale samenwerking centraal staat. Een groot voordeel ten opzichte van de eerdere Interreg-programma’s is dat zowel Interreg NWE als Interreg NSR nu voor heel Nederland gaan gelden. Wij schetsen voor u de highlights per programma.

Interreg North West Europe (NWE)

Dit programma richt zich op samenwerkingsprojecten van partners uit Nederland, België, Luxemburg, Ierland, Zwitserland, Frankrijk (noordelijk deel) en Duitsland (westelijke deel). Projecten kunnen zo’n 3-4 jaar duren en hebben meestal een budget van 3-6 miljoen Euro, waarvan maximaal 60% EU-subsidie. Bekijk hieronder de doelen waar het programma zich op richt.

Interreg North Sea Region (NSR)

Dit programma richt zich op samenwerkingsprojecten van partners uit Nederland, Vlaanderen, Frankrijk (westelijk deel), Duitsland (noordwestelijk deel), Denemarken, Zweden (zuidwestelijk deel) en Noorwegen (zuidelijk deel). Projecten kunnen zo’n 2-4 jaar duren, hebben meestal een budget van 1-6 miljoen Euro waarbij 60% EU-subsidie de norm is.

Type projecten

De typen projecten die passen binnen de Interreg-programma’s zijn divers en variëren van het opstellen en uitvoeren van strategieën en actieplannen, pilotacties om aanpakken en/ of oplossingen op te schalen of uit te rollen tot het realiseren van capaciteitsopbouw en bewustzijnsmakingsactiviteiten. Een combinatie vergroot de kans op succes. Goede projecten zijn resultaatgericht, concreet, zichtbaar en zijn gebouwd op commitment urgentie en versnelling. Ook zijn ontwikkelde ideeën en projecten schaalbaar.

Vergoeding voor ontwikkelen project beschikbaar

Vanuit het Ministerie van IenW worden van 2022 t/m 2024 middelen beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van projecten binnen de projectstimuleringsregeling (PSR). Indieners van een voorstel kunnen max. €25.000 van de voorbereidingskosten terugkrijgen wanneer het projecten betreft binnen de transities: circulaire economie, slimme en groene mobiliteit of klimaatadaptatie. Onder deze transities vallen ook de onderwerpen energietransitie en CO2-reductie.

Meer weten?

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, zoals een subsidiescan of ondersteuning bij uw projectaanvraag. Op onze website bureaubuiten.nl/eu vindt u een totaaloverzicht van alle EU-programma’s en actuele informatie. Wij helpen u graag verder. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze adviseur Rutger van Raalten via 030-2318945 / rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht