Project

Bestuurlijke advisering en procesmanagement op het Schipholdossier

Bestuurlijke advisering en procesmanagement op het Schipholdossier

Onze adviseurs Bart van Rijkom en Maarten Kruger waren van mei 2019 tot maart 2020 gedetacheerd bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer om de positie van beleidsadviseur Schipholzaken te vervullen.

Schiphol heeft een grote impact op de leefbaarheid in de regio. De gemeenten rondom Schiphol hebben in toenemende mate last van ruimtelijke beperkingen als gevolg van het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol. Zo zijn er substantiële bouwbeperkingen op het grondgebied van Aalsmeer en Amstelveen. Daarnaast staat de leefbaarheid in de gemeenten rondom Schiphol onder druk door geluidsoverlast en (ultra)fijnstof. Kortom: voldoende zaken waarmee beleidsadviseurs zich bezighouden.

Complex speelveld van partijen en belangen

Zij adviseerden het management en de Schiphol-portefeuillehouders van de twee gemeenten over uiteenlopende zaken die spelen op het luchtvaartdossier. Het was een uitdagende rol in een complex speelveld, met veel verschillende belangen. De belangen van bewoners en de luchtvaartsector liggen vaak lijnrecht tegenover elkaar, waardoor de proceskant veel aandacht nodig heeft. Ook was het inhoudelijk en technisch een complexe opdracht.

Veel Rijksaandacht en verschillende bezoeken van de minister

In deze periode stond het luchtvaartdossier van Nederland ook vol in de aandacht van het Rijk. Een groeibesluit over Schiphol en de opening van Lelystad Airport zaten er aan te komen. Dit was één van de redenen dat de Minister van Infrastructuur en Waterstaat in totaal drie keer naar Amstelveen en Aalsmeer kwam. De adviseurs van Bureau BUITEN hebben het programma van de ministerbezoeken voorbereid en de bestuurders geadviseerd over de spelende inhoudelijke dossiers.

In goede banen leiden

De adviseurs van Bureau BUITEN hebben in complexe ruimtelijke projecten vaak te maken met een speelveld waarin standpunten en belangen van betrokkenen elkaar versterken of juist tegenover elkaar staan. Dan moeten we op zoek naar werkbare oplossingen die van meerwaarde zijn voor alle partijen. Onze adviseurs weten als geen ander hoe ze dit moeten realiseren.

Door onze opgedane kennis en ervaring op het Schipholdossier zijn we onlangs gestart met de strategische advisering van de gemeente Dronten voor de aan Lelystad Airport gerelateerde zaken.

Capaciteit of advies nodig?

Heeft u ook ambtelijke (inhoudelijke en/of proces) capaciteit nodig op beleidsthema’s, zoals economie, ruimte, mobiliteit, duurzaamheid of recreatie en toerisme? Neem gerust contact op met Bart van Rijkom, e-mailadres bart.vanrijkom@bureaubuiten.nl of bel ons op 030-231 89 45. Wij helpen u graag!

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht