Project

Corona-effecten kantorenmarkt in beeld

Corona-effecten kantorenmarkt in beeld

De gemeenten Haarlemmermeer en Amstelveen beschikken over een aantal grote kantoorlocaties rond Schiphol, station Hoofddorp en langs de A9. De ligging van deze locaties in de dynamische MRA en vlakbij de luchthaven zorgen voor een mix van nationale en internationale hoofdkantoren, regionale spelers en luchthaven gerelateerde bedrijvigheid. De gemeenten stelden ons de vraag: wat is het effect van de coronacrisis op de korte en lange termijn voor deze kantoorlocaties?

Meer thuiswerken door corona: blijft deze ontwikkeling?

Gedurende de beperkende maatregelen werken veel werknemers van kantoorberoepen het grootste deel vanuit huis. Blijft dat na het opheffen van de maatregelen zo? En wat betekent dat dan voor de ruimte die nodig is voor kantoren? Wat is het effect voor de locaties waar de kantoren staan, zowel qua bereikbaarheid, als de kwaliteit van de panden en de omgeving? Deze hoofdvragen hebben we – gedurende de coronamaatregelen – beantwoord én vertaald naar de lokale situatie van Haarlemmermeer en Amstelveen.

Impact op aantal gevraagde meters en de kwaliteit van kantoren

Kort na het invoeren van het thuiswerkadvies was de verwachting van veel partijen dat de impact op de vraag naar kantoren gigantisch zou zijn. Nu we ruim 1,5 jaar verder zijn hebben grote vastgoedpartijen, banken en onderzoeksinstellingen hun verwachtingen enigszins bijgesteld. De totale vraag naar kantoren gaat wellicht iets dalen, maar het grootste effect is waarschijnlijk kwalitatief van aard. Denk dan aan een verbeterde kwaliteit van kantoren, omdat deze moet concurreren met de thuiswerkplek. Ook speelt de locatie van kantoren naar verwachting een grotere rol in de toekomst.

Resultaten en aanbevelingen

Op basis van gesprekken met marktpartijen (bedrijven, makelaars, ontwikkelaars en mobiliteitsexperts) hebben we de bestaande onderzoeken verrijkt en uitgewerkt naar verwachte lokale effecten. Dit deden we onder andere op basis van de aanwezige sectoren, typen bedrijven (regionaal, nationaal, internationaal), typen panden en andere eigenschappen van de locatie. Het resultaat is een maatwerkonderzoek naar de verwachte corona-effecten op de kantorenmarkt in Haarlemmermeer en Amstelveen met aanbevelingen over hoe hiermee verder aan de slag te gaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het onderzoek en de aanbevelingen voor de gemeenten? Of bent u benieuwd hoe wij uw gemeente of regio kunnen helpen bij het in kaart brengen van de corona-effecten op de kantorenmarkt? Neem dan contact op met Wouter Maat via wouter.maat@bureaubuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht