Project

Groeiend Rotterdam investeert in groene rivieren

Groeiend Rotterdam investeert in groene rivieren

Het belang van groene ruimte in de stad neemt fors toe nu we aan het verdichten zijn. Rotterdam start deze collegeperiode met de bouw van maar liefst 18.000 woningen.  De nieuwe woningen vragen om een aantrekkelijke woonomgeving met voldoende groene openbare ruimte. Ook de klimaatopgave, waaronder waterberging en hittestress vraagt om meer en slimmer groen in de stad. In Rotterdam zien ze kansen om die vergroening aan de rivieren te realiseren.

Kansen voor vergroening

Het college heeft hiervoor twee belangrijke beleidsstukken vastgesteld: het Programma Rivieroevers 2019-2022 en het Toekomstperspectief binnenstedelijke Nieuwe Maas. Bureau BUITEN leverde een belangrijke bijdrage voor de beleidsstukken. Onze adviseur Karin Blokzijl was gedetacheerd bij de gemeente en had een verbindende en strategische rol. Ze schreef mee aan de stukken en zorgde ervoor dat meekoppelkansen werden geïdentificeerd met onder meer watermanagement, duurzaamheid, geplande onderhoudswerkzaamheden en gebiedsontwikkeling. Door direct input te leveren voor het programma Water, de Visie Openbare Ruimte, het Masterplan Feijenoord City en studies naar Rijnhaven en Maashaven zorgde ze ervoor dat zoveel mogelijk kansen meteen ingekopt werden.

Stedelijk parklandschap

Met het Programma Rivieroevers zet Rotterdam in op levendiger, aantrekkelijker en natuurlijker rivieroevers. Rotterdam doet dat door, samen met partners, te investeren in routes, groen, bestemmingen, vaarverbindingen en duurzaamheid.

Voor de Nieuwe Maas is een lange termijnambitie uitgewerkt. De Nieuwe Maas kan zich ontwikkelen tot ‘stedelijk parklandschap’: de meest karakteristieke en centraal gelegen openbare ruimte van de stad! De getijdenwerking – de Nieuwe Maas staat in open verbinding met zee – is uniek, maar kan beter beleefd worden. Onderdeel van de lange termijnambitie is het realiseren van 5 grote stadsparken met getijdenwerking in/aan de Nieuwe Maas, waaronder in de Rijnhaven en de Maashaven. Maar het toekomstperspectief gaat over meer dan groen: het creëren van aantrekkelijke langzaamverkeerroutes naar en langs de rivier zijn bijvoorbeeld net zo belangrijk en leveren een bijdrage aan de mobiliteitstransitie.

Meer informatie?

Meer informatie over het programma Rivieroevers kunt u vinden op de website https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/programma-rivieroevers/. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen dan nemen wij contact met u op.

Bron foto: Jan van der Ploeg

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht