Project

LIFE-project PFASTER traceert en pakt PFAS aan

EU LIFE-project PFASTER traceert en pakt PFAS aan

Voor het Europese LIFE-project PFASTER werken elf partners samen om de PFAS verontreiniging rondom de voormalige papierfabriek in Willebroek in Vlaanderen aan te pakken en tegelijk de omgeving te beschermen. Aangezien de papierindustrie specifieke stoffen uit de grote familie van zo’n 6.000 PFAS toepast, is het mogelijk om een typische ‘vingerafdruk’ en gedrag in het milieu vast te stellen. Verder wordt er gekeken naar de verschillende blootstellingsroutes en risico’s van PFAS. Hoe wordt PFAS opgenomen in planten, gewassen en organismen en in welke mate verspreiden en stapelen deze stoffen zich op in de voedselketen of een ecosysteem? Op dit soort vragen probeert het project onderbouwde antwoorden te vinden.

Nature-based solutions

Er worden enkele concrete natuurgebaseerde saneringstechnieken getest voor zowel bodem, grondwater, sediment als oppervlaktewater. Al deze ervaring en kennis wordt uiteindelijk gebundeld in een gebiedsvisie en geïntegreerde aanpak van de PFAS-verontreiniging voor de site van Willebroek en Broek de Naeyer.

4,4 miljoen Euro

Het LIFE-project PFASTER start in het najaar van 2024 en zal 5 jaar lopen. Het budget voor dit project bedraagt 4.387.598 euro met 60% cofinanciering van de Europese Commissie. De partners zijn: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), VITO, Novobiom, bio2clean, KULeuven, Envisan, TAUW, Provincie Antwerpen en de Universiteit van Antwerpen.

De rol van Bureau BUITEN

Bureau BUITEN was de penvoerder van de succesvolle subsidieaanvraag binnen het LIFE-programma en heeft bijgedragen aan de opstart van het project. We werkten samen met Het Subsidiehuis die het budget heeft samengesteld.

Het LIFE-programma

PFASTER ontvangt steun van Europa via het LIFE-fonds. LIFE is de naam van het co-financieringsprogramma van de Europese Commissie met als doel de ontwikkeling, implementatie, monitoring en evaluatie van het Europese milieu- en natuurbeleid. Bureau BUITEN heeft de subsidieaanvragen en het projectmanagement van meerdere LIFE-projecten verzorgd. Meer informatie over het programma is te vinden in onze LIFE factsheet.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden in het persbericht van de OVAM of neem contact op met Rutger van Raalten, e-mailadres rutger.vanraalten@bureaubuiten.nl.