Nieuws

Terugblik webinar: Waardevol toerisme in het (post) coronatijdperk

Terugblik webinar: Waardevol toerisme in het (post) coronatijdperk

Op dinsdag 12 mei organiseerden wij een webinar over de ontwikkelingen van de vrijetijdseconomie in het (post) coronatijdperk. Er waren 120 deelnemers online aanwezig. Anneke van Mispelaar startte het webinar en ging in op de ontwikkelingen en scenario’s voor de middellange en lange termijn. De conclusie was dat er op dit moment nog veel onzekerheden zijn, de impact op de vrijetijdssector is groot maar er zijn ook kansen.

Kansen voor innovatie

Adriana Stam ging vervolgens in op de anderhalvemetersamenleving met als belangrijke vraag hoe dit voor de lokale en regionale vrijetijdssector mogelijk te maken is. Creativiteit, innovatie en oog voor duurzaamheid zal hierbij nodig zijn. We zien de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Maar we hebben ook behoefte aan kennis en krachtenbundeling om uitdagingen aan te gaan, zoals het ontwikkelen van werkbare protocollen en relevant aanbod, het reguleren van bezoekersstromen, verzameling en ontsluiting van data. Belangrijk is dat we de leefbaarheid van de bewoners niet uit het oog verliezen bij het intensief benutten van openbare ruimte.

Er zijn ook morele dillema’s. Willen we bestemmingen wel meer gaan promoten als het advies is om juist thuis te blijven? Er is behoefte aan het verduurzamen van reizen terwijl de vrijetijdssector nu enorm te lijden heeft. Hoe pak je dat aan?

Destinatiemanagement belangrijker dan ooit

In de chat kwamen er een aantal interessante discussies op gang. Spreiding in tijd en ruimte is nu belangrijker dan ooit. Nederlanders gaan nu massaal in eigen land op vakantie. De Waddeneilanden zijn deze zomer al volgeboekt, terwijl andere minder bekende gebieden ook recreatiemogelijkheden en waterbeleving bieden. Destinatiemarketing lijkt de oplossing, maar wie heeft de handleiding?

Hoe ga je drukte in een recreatief buitengebied monitoren? Kan je nog wel spontaan een uitstapje doen als je overal moet reserveren? Het routebureau in Utrecht is bijvoorbeeld al volop bezig met de uitwerking van (vernieuwde) routemodellen op basis van de bestaande routenetwerken. Monitoring is hierbij van groot belang.

Kortom het was een geslaagd webinar waar wij zeker een vervolg aan gaan geven. Wilt u het webinar bekijken en de presentatie downloaden? Vul dan hieronder het formulier in.

Presentatie en video webinar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.