Nieuws

Update: inzicht in gebruik NOW-regeling

Update: inzicht in gebruik NOW-regeling

Medio mei berichtten wij over de regionale verschillen in het gebruik van de NOW-regeling (stand van 30 april 2020). De NOW-regeling (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) komt bedrijven tegemoet die kampen met een omzetdaling van tenminste 20% in vergelijking met vorig jaar met een bijdrage in de loonkosten die kan oplopen tot 90%. Het UWV heeft inmiddels recentere gegevens gepubliceerd (peildatum: 3 juni).

Afgebeeld is het aandeel van het totaal aantal bedrijven in een gemeente (ongeacht de schaal van het bedrijf) dat gebruik maakt van de NOW-regeling. Kleine bedrijven tellen in teller en noemer even hard mee als grote bedrijven.

Enkele constateringen

  • Het aantal NOW-toekenningen is sinds de openstelling van de regeling tussen eind april en begin juni gestegen met 19.100 tot 122.800. Daarbij zijn ruim 2 miljoen werknemers betrokken.
  • Het aandeel bedrijven dat gebruik maakt van de regeling is in deze periode toegenomen van 5,4% tot 6,3%.
  • De toeristische Waddeneilanden blijven ‘koplopers’: op Schiermonnikoog maakt(e) 25% van de bedrijven gebruik van de regeling.
  • Van de vier grote steden maken bedrijven in Amsterdam relatief het meest (7,0%) gebruik van de regeling en bedrijven in Den Haag het minst (5,4%). Het lage aandeel van Den Haag valt grotendeels de verklaren door sterke vertegenwoordiging van de overheid.

Klik hier om de interactieve kaart in ArcGis te bekijken

Meer informatie?

Neem contact op met Miles Copping, e-mail miles.copping@bureaubuiten.nl.

Bron: Factsheet UWV 3-6-2020

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht