Nieuws

Voorne-Putten levert ‘digitale’ bijdrage voor Regionale Energiestrategie (RES) regio Rotterdam-Den Haag

Voorne-Putten levert ‘digitale’ bijdrage voor Regionale Energiestrategie (RES) regio Rotterdam-Den Haag

De vier gemeenten op Voorne-Putten, Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne, hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis digitaal hun input gegeven voor de ontwikkeling van een Regionale Energiestrategie (RES) voor de regio Rotterdam-Den Haag. Onze adviseurs hebben dit proces in deze tijden van corona digitaal begeleid, zonder fysieke bijeenkomsten.

Energievoorziening

In de conceptversie van de RES staan de voorlopige praktische stappen omschreven die de regio moet zetten om te komen tot een betaalbare, betrouwbare, schone en veilige energievoorziening voor iedereen. Daarmee wordt invulling gegeven aan de afspraken die landelijk zijn gemaakt in het Klimaatakkoord.

Gezamenlijke keuzes

Binnen de 30 energieregio’s werken alle gemeenten, provincies en waterschappen in Nederland samen met stakeholders aan Regionale Energiestrategieën. Hierin worden gezamenlijke keuzes gemaakt voor de opwekking van duurzame elektriciteit, duurzame warmte ìn woningen, energieopslag en de energie-infrastructuur.

Digitaal proces

Normaliter vindt er een intensief stakeholdersproces plaats met fysieke bijeenkomsten, informatieavonden, vergaderingen en bilaterale overleggen. Nu schakelden bestuurders en beleidsadviseurs om naar ‘digitaal’ en leverden hun bijdrage aan de discussies. Zo formuleerden we een gezamenlijke ambitie voor de energietransitie én het voorstel naar de energieregio hoe Voorne-Putten om wil gaan met duurzame opwekking van energie in het landschap .

Projectleider Bart Versteegh van Bureau BUITEN vertelt: “Twee maanden geleden hadden we ons niet kunnen voorstellen dat het zou lukken om zonder fysieke bijeenkomsten de verschillende gemeenten op één lijn te krijgen over een ingewikkeld onderwerp als de energietransitie. En toch is het, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, gelukt!”

Online vergadertools

Om te komen tot een gezamenlijke visie zijn er online vergadertools gebruikt, zoals Zoom en Microsoft Teams. Het resultaat is een doortimmerd en gedragen voorstel voor de inbreng van Voorne-Putten in de RES Rotterdam-Den Haag. De concept-RES van de regio wordt op 19 mei in de vier colleges besproken om mee in te stemmen.

De komende periode gaan we het proces en de concept-RES ook in de raadscommissies van de gemeenten toelichten. Parallel daaraan worden bewoners betrokken met digitale participatie door o.a. een digitale peiling en online bewonersbijeenkomsten.

Meer informatie over dit project?

Neem contact op met Sander Kooijman, e-mailadres sander.kooijman@bureaubuiten.nl

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht