Interview

Wouter Maat over zijn detachering bij de gemeente Arnhem

“Werken aan complexe vraagstukken bij de gemeente Arnhem, daar krijg ik energie van.”

Wouter Maat: “Werken aan complexe vraagstukken bij de gemeente Arnhem, daar krijg ik energie van.”

Adviseur Wouter Maat is gedetacheerd bij de gemeente Arnhem als projectmanager. Hij startte midden in de coronapandemie in een ondersteunende rol bij de afdeling project- en interim management. Een uitdaging om op afstand te werken in een grote organisatie die je nog niet kent. Wij gingen met hem in gesprek over het reilen en zeilen binnen een complexe projectorganisatie en zijn benieuwd naar zijn ervaringen.

Extra capaciteit nodig

Wouter: “Ik wilde een gemeentelijke organisatie wat beter leren kennen en dat leer je het beste door mee te draaien in de organisatie. Vanuit het raamcontract met WB de Ruimte kwam de vraag van de gemeente Arnhem naar voren. Ik mocht op gesprek en ik heb nu al meegedraaid in diverse projecten. Vanuit deze rol leer ik de gemeente goed kennen.”

Complexe projecten

“Ik werk aan complexe gebiedsontwikkeling vraagstukken waar verschillende disciplines aan werken. Dit zijn projecten in het fysieke domein, denk daarbij aan woningbouwprojecten en projecten rondom de energietransitie.”

Energietransitie

Wouter werkt onder andere aan het project ‘Smart Polder’, een plan om een paar honderd woningen en enkele kantoren in de wijk Kronenburg te verwarmen met warmte uit oppervlaktewater. Via een warmtenet stroomt deze warmte naar de woningen en worden de woningen verwarmd.  Het project wordt onder meer gefinancierd door een proeftuin subsidie aardgasvrije wijken. “Bij zo’n complex project zijn er meerdere partijen betrokken, zoals woningcorporaties, huurders, een energiebedrijf, een warmte infra-specialist, een netbeheerder en het waterschap. Ook de contractvorming is daardoor complex. We zitten nu in een nieuw fase van het project waarin wij ons gaan richten op realisatie.

Er zijn verschillende werkgroepen en ik neem namens de gemeente plaats in de werkgroep participatie en de werkgroep technische ruimten. In deze laatst genoemde werkgroep ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van de keuze en realisatie van de technische ruimten, waarin ik medewerking verleen aan de planologische procedure ten behoeve van het voorgenomen plan.”

Van strategie naar uitvoering

“Ik vind het leuk om de verschillende disciplines te spreken en te activeren en zo samen een stap verder te komen in het project. Bij Bureau BUITEN schrijven we veel strategieën, visies en uitvoeringsplannen. Nu werk je letterlijk aan de uitvoering van zo’n plan en dan zie je direct wat er gebeurt. Dat is leerzaam.

Door mijn flexibiliteit ben ik inzetbaar op verschillende gemeentelijk projecten en weet ik mij de materie goed eigen te maken. Ook schakel ik snel, zodat een project niet blijft liggen. Mijn inzet is ook niet ongezien gebleven, want ik ben nu zelfs aan de slag als projectmanager. Daar ben ik trots op.”

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bureau BUITEN
Wittevrouwensingel 100
3514 AM Utrecht, Utrecht